Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 17 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

7 Martie 2018
Vizualizari: 3391
Comentează add

La conferinţa de la Bruxelles au fost invitaţi europarlamentari, profesori, elevi şi reprezentanţi ai mediului academic de pe ambele maluri ale Prutului

Conferinţa 100 de ani de la Marea Unire - 2.500 de ani de istorie în Europa

amalia-bojescu

   

Institutul Cultural Român pregăteşte în mai multe capitale europene evenimente dedicate Centenarului Unirii, prin care se doreşte creşterea vizibilităţii civilizaţiei şi culturii româneşti. Un asemenea eveniment se desfăşoară zilele acestea la Bruxelles.

Conferinţa "100 de ani de la Marea Unire - 2.500 de ani de istorie în Europa" a reunit europarlamentari, profesori, elevi, dar şi reprezentanţi ai mediului academic din România şi Republica Moldova. Gazdă a fost europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, care spunea că istoria de milenii a românilor obligă generaţiile de astăzi să conştientizeze importanţa acestui eveniment în evoluţia naţiunii române.

Norica Nicolai afirma că românii trebuie să fie mândri de istoria lor pentru a fi respectaţi. 

Norica Nicolai: "Este important pentru că, de regulă, am fost obişnuiţi să avem un ton, hai să zicem uşor umil, în anumite domenii. Nu reacţionăm ca şi cum am fi mândri de istoria noastră. Unora li se pare chiar jenant să vorbească româneşte atunci când este cazul. Or, dacă tu nu te respecţi, nu aştepta să te respecte cineva. Poate să vină într-o vizită de lucru să-ţi dea lecţii, aşa cum se întâmplă acum, da, dar, de respectat nu te va respecta nimeni, niciodată". 

Un mesaj de unitate a românilor a venit din Republica Moldova, din partea academicianului Andrei Eşanu, care afirma că marea majoritate a românilor de peste Prut vor să revină în albia firească a naţiunii române. 

Andrei Eşanu: "Eu cred că este foarte important, şi foarte bine s-a făcut, pentru că vrem noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului, ca aceste adevăruri, de unitate românească, să ajungă cât mai pe larg popularizate şi familiarizate în mediile politice ale Parlamentului European, ale guvernelor europene. Dacă la un moment dat, un moment mai complicat al istoriei, noi am fost dezbinaţi prin forţă, prin războaie şi ne-am aflat sub stăpâniri străine, până la urmă vrem să revenim în albia firească a civilizaţiei, a culturii şi istoriei naţiunii române". 

În anul Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român de la Bruxelles pregăteşte mai multe evenimente prin care se urmăreşte promovarea culturii şi a valorilor româneşti în străinătate.

Directorul ICR Bruxelles, Carmen Ducaru, spunea că artiştii români sunt cei mai buni ambasadori peste hotare. 

Carmen Ducaru: "România este o cultură europeană. România face parte din familia Europei, România este parte angajată a unui dialog intercultural şi creează punţi de legătură prin aceste dialoguri între artiştii români şi artiştii mondiali. Suntem mândri să-i promovăm, iar reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Bruxelles face acest lucru prin toate proiectele şi programele pe care le desfăşoară în spaţiul Benelux, în Belgia, în Regatul Ţărilor de Jos şi în Luxembourg". 

ICR Bruxelles pregăteşte pentru perioada următoare concerte, expoziţii, dar şi proiecţii de filme dedicate Marii Uniri. De asemenea, în Olanda este în desfăşurare expoziţia fotodocumentar "Românii şi Marele Război". 


Etichete centenarMarea UnireMarele RazboiInstitutul Cultural RomânICRBruxellesNorica NicolaiAndrei EşanuCarmen Ducaru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live