Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Rusu

2 Iulie 2014
Vizualizari: 1439
Comentează add

Unul dintre beneficiari va fi Republica Moldova, către care vor porni în jur de 14 mii de metri cubi de gaze naturale pe oră, ceea ce asigură aproximativ 9% din consumul vecinilor.

Conducta de gaze Iaşi - Ungheni "va fi încheiată la 15 august"

oana-rusu

Foto: Arhivă

Conducta de gaze Iaşi - Ungheni, prin care Republica Moldova va putea importa resurse din România, va fi încheiată la 15 august.

Termenul a fost avansat de ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, în cadrul unei conferinţe pe tema strategiei energetice a ţării.

Într-o primă fază, România va exporta prin acest gazoduct aproape 1 până la 2% din producţia naţională, afirmă sursa citată.

Ministrul delegat pentru energie se bazează pe zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră, iar "în privinţa energiei electrice avem surse variate de producere, prin urmare vom fi capabili să vindem energie electrică şi gaze naturale chiar şi vecinilor noştri", a mai spus marţi ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu.

Unul dintre beneficiair va fi cu siguranţă Republica Moldova, către care din luna august vor porni în jur de 14 mii de metri cubi de gaze naturale pe oră, ceea ce asigură aproximativ 9 procente din consumul vecinilor.

Fonduri structurale dublate pentru realizarea fazei a doua a proiectului

În următorul acord de parteneriat cu Uniunea Europeană însă fondurile structurale pentru realizarea fazei a doua a proiectului prin care se livrează gaze naturale către Republica Moldova vor fi dublate.

Atunci, Transgaz va trimite peste Prut între 1,5 şi 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Această cantitate va aigura independenţa moldovenilor de ruşi, spune ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.

"Ameninţările estice nu sunt doar declaraţii de dragul declaraţiilor, ci sunt unele reale şi ne-am convins de acest lucru cu embargoul la vinurile moldoveneşti. Avem suficiente motive de preocupare şi este necesar ca să acţionăm cât mai rapid şi într-un mod poate neordinar, deoarece parcurgem o perioadă neordinară.

În cazul gazoductului Iaşi-Chişinău, e importantă cea de-a doua etapă a gazoductului. Prima o considerăm una mission accomplished, dar partea a doua este cea mai importantă şi cea mai responsabilă, astfel ca să putem asigura valorificarea deplină a acestui gazoduct, care ar asigura, ziceam, necesitatea deplină de gaze naturale pentru Republica Moldova, exceptând regiunea ei transnistreană", a declarat Iurie Reniţă.

Europenii trebuie să lucreze mai activ

Şi ucrainenii aşteaptă gaze naturale, de această dată dinspre Europa.

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, spune că europenii trebuie să lucreze mai activ în acest sens.

"Istoria şi ultimele evenimente arată că pentru unii producători de energo-resurse e mai uşor să investească miliarde şi să facă noi proiecte ocolitoare decât să se aşeze la masa de negocieri pentru a găsi un compromis.

Din această cauză, noi acuma suntem în condiţia când trebuie să minimizăm folosirea energo-resurselor şi să căutăm noi canale de obţinere a gazelor şi resurselor energetice.

Totodată, aş vrea să fac un apel către partenerii europeni ca să lucrăm mai activ în direcţia livrărilor în stare de revers din Europa, dar vreau să menţionez că reversul nu ne scapă de acele probleme pe care le avem acuma, însă ne deschide noi posibilităţi pentru diversificarea pieţii şi aceasta va da posibilitatea ca să nu se repete situaţia în care acuma se află Ucraina", a spus Teofil Bauer.

România ar putea furniza şi energie electrică

Ca România să poată livra gaze naturale către Ucraina, ar fi nevoie de nişte investiţii la Medieşul Aurit, în judeţul Satu Mare, a spus directorul Departamentului de fonduri europene şi relaţii internaţionale din Transgaz, Ciprian Alic. Proiectul ar fi unul de durată medie.

Republica Moldova are nevoie şi de energie electrică, pe care România ar putea s-o furnizeze în condiţiile realizării conexiunii reţelelor.

De altfel, premierul Victor Ponta spunea că cei aproape 2 miliarde de euro rezultaţi în urma listării la bursă a companiei Electrica vor rămâne în societate pentru investiţii în infrastructură, inclusiv în cea spre Republica Moldova.


Etichete gazeIaşiUngheniconductăfurnizareRepublica Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live