Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

15 Mai 2014
Vizualizari: 928
Comentează add

Comisia Europeană a anunţat că la jumătatea acestui an va fi finalizată conducta de transport de gaz ce leagă direct Republica Moldova de UE.

Conducta de gaz Iaşi-Ungheni, "finalizată la jumătatea lui 2014"

cerasela-radulescu-bruxelles

Foto: Arhivă

Comisia Europeană a anunţat astăzi că la jumătatea acestui an va fi finalizată conducta de transport de gaz ce leagă direct Republica Moldova de Uniunea Europeană, între Ungheni şi Iaşi.

Anunţul a fost făcut după reuniunea comună a Comisiei Europene cu o delegaţie a Guvernului de la Chişinău, condusă de premierul Iurie Leancă.

Cu dependenţa mare a Moldovei de importurile de energie şi în special de 100% de importul de gaze, faţă de un singur furnizor care este Rusia, a fost necesară demararea, în urmă cu ceva timp, a unor proiecte şi conducte de transport alternative la cele ruseşti.

Un exemplu este conducta de transport Iaşi-Ungheni. Moldova va beneficia astfel, în mod direct, de gaz din Uniunea Europeană şi de pe pieţele internaţionale.

Conducta ce va avea 130 de kilometri lungime şi o capacitate de un miliard de metru cubi anual va asigura o treime din necesarul de gaz al Republicii Moldova.

"Salut foarte buna cooperare dintre România şi Moldova în mai multe proiecte comune de energie, nu numai în cele de transport de gaz pe care Uniunea Europeană le susţine ca fiind prioritare", spune José Manuel Barroso.

Acord de asociere

O altă temă pe agenda discuţiilor a fost Acordul de asociere ce va fi semnat pe 27 iunie, Comisia Europeană recunoscând că presiunile Rusiei de orice natură ar fi nu pot opri dorinţa unui popor de a alege calea integrării europene.

Premierul Iurie Leancă a spus, la Bruxelles, referitor la problema trasnistreană, că Moldova va fi un exemplu pentru transnistreni.

"O Republică Moldova mult mai puternică va însemna că va fi mult mai atractivă ca drepturi, pentru cei care trăiesc la stânga Nistrului, adică în Trasnistria, şi îi va convinge că integrarea europeană este cea mai bună cale democratică de urmat", spune Iurie Leancă.


Etichete gazIaşiUngheniimportJosé Manuel BarrosoIurie Leancă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live