Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DINCOLO DE ZIDURI Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bordeiaşu

9 Noiembrie 2021
Vizualizari: 339
Comentează add

Au fost anunţate anumite condiţii, atât din partea PNL, cât şi a PSD.

Conducerea PNL a decis începere negocierilor cu PSD pentru un nou cabinet

alina-bordeiasu

După o şedinţă care a durat mai bine de trei ore, conducerea PNL a decis cu majoritate de voturi că va începe, oficial, negocierile cu PSD pentru a forma guvernul. Au fost anunţate anumite condiţii, atât din partea PNL, cât şi a PSD. Din această nouă majoritate care se conturează vor face parte şi UDMR şi minorităţile naţionale, după cum transmite redactorul RRA, Alina Bordeiaşu.

Redactor: PNL a anunțat că negocierile cu PSD vor avea loc începând de astăzi cu obiective bine stabilite incluse în programul de guvernare al partidului. Sunt câteva principii pe care PNL le va susține, iar acestea nu se negociază, și anume formarea unei majorități în jurul PNL cu premier liberal, nicio taxă nu va fi mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri. De asemenea, PNL insistă pe continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și pe reforma administrativă se arată într-un comunicat de presă. După decizia de a începe oficial negocierile cu PSD, declarații a făcut doar fostul președinte PNL, Ludovic Orban, care s-a opus acestei alianțe și a explicat votul dat împotrivă.

Ludovic Orban: Decizia de a face înțelegere cu PSD reprezintă o trădare gravă a cetățenilor români care au votat cu Partidul Național Liberal și reprezintă o sinucidere politică pentru cei care iau o astfel de decizie.

Redactor: Ludovic Orban a mai spus că după decizia PNL de a colabora cu PSD, cel mai probabil va pleca din partid şi este posibil să fie urmat și de parlamentarii care îl susțin. Primul pas spre noua alianță politică a fost făcut ieri chiar de PSD, care a votat în unanimitate intrarea la guvernare cu PNL și UDMR. Şi social democrații pun anumite condiții legate de gestionarea pandemiei, indexarea pensiilor, majorarea alocațiilor sau a salariului minim. Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, spunea că partidul care dă premierul nu poate avea și Ministerul de Finanțe și există o condiție legată de șeful Guvernului.

Sorin Grindeanu: Florin Cîţu nu poate să mai fie premier într-un guvern care are în componență Partidul Social Democrat. Noi am sancționat deja capacitatea domnului Cîţu de a conduce un guvern prin demiterea sa prin acea moțiunea de cenzură.

Redactor: O decizie a fost luată și la UDMR privind începerea negocierilor pentru formarea unei mari coaliţii cu PNL și PSD susținută de minoritățile naționale. Președintele Kelemen Hunor arăta că această coaliție are sens dacă se pot realiza reforme pentru revizuirea Constituției, introducerea republicii parlamentare fiind un astfel de obiectiv important.


Etichete (ii)guvernpnlpsdcoaliție

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live