Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

3 Februarie 2021
Vizualizari: 194
Comentează add

Senatorii au adoptat proiectul de lege care reglementează măsuri privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.

Concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii

radiojurnal

 Foto Arhiva/ Agerpres

Senatorii au adoptat miercuri proiectul de lege care reglementează unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, examenul de absolvire a Institutului, examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi concursul de admitere în magistratură.

"Preşedinta Comisiei juridice din Senat, liberala Iulia Scântei, a subliniat necesitatea organizării rapide a acestor concursuri, întrucât deficitul de personal este foarte mare.


Iulia Scântei: "Pentru prima oară în istoria de după 1989, magistratura română a pierdut prima generație de 250 de tineri magistrați care să acceadă prin INM în cursul anului 2020. A avut, în același timp, 400 de cereri aprobate de ieșire din magistratură prin pensionare, deja în prima lună a anului 2021, alte 60 de cereri încuviințate de eliberare din calitatea de magistrat ca urmare a pensionării. Deci, deja un deficit de circa 550 de magistrați, iar dacă nu am realiza concursul nici în anul 2021-2022, plus pensionările inevitabile, am ajunge la un deficit de 1.000 de magistrați."


Realizator: PSD votează împotriva acestei legi, după cum a spus social-democratul Robert Cazanciuc, fost ministru al justiţiei.


Robert Cazanciuc: "Când va ajunge în fața Curții, evident, această lege va fi declarată din nou neconstituțională. Așadar, votul de astăzi nu poate fi decât unul singur, de respingere a acestei legi. Soluția nu era o nouă lege, ci discutarea, în Comisia juridică, a soluțiilor intervenite ulterior. Stimați colegi, nu amânați cu încă doi ani o lege pe care 4 milioane de români, care se află în fiecare an în instanțele din România, o așteaptă. Fac un apel la colegii avocați din sală, să nu uite de ce colegii lor protestează în instanțele din România."


Realizator: Proiectul de lege merge acum la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare, transmite redactorul nostru Alina Stănuţă."


Etichete senat(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live