Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Concurs “Reporter European”, ediţia 2013

Ediţia din acest an a concursului "Reporter European" are două teme: anul European al cetăţenilor şi viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 16 Noiembrie 2013, 12:53

S-au încheiat înscrierile pentru concursul “Reporter European”, ediția 2013, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene, în colaborare cu Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

Reporter European îi premiază atât pe jurnalişti, cât şi pe cei activi în mediul online, bloggerii.

Concursul are aşadar două categorii, deoarece caracteristicile mediilor de difuzare a materialelor, respectiv presă și bloguri, diferă considerabil.

Ediţia din acest an are două teme: anul European al cetăţenilor şi viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.

Audio: Reporter European 2013 vizează presa audio, radio şi presa scrisă şi online.

Anul European al cetăţenilor promovează drepturile comunitare de care beneficiază în jur de 500 de milioane de cetăţeni.

Cunoaşterea şi promovarea lor sunt extrem de importante, deoarece avantajele pe care aceste drepturi le conferă se răsfrâng, în mare măsură şi asupra economiei Uniunii Europene.

Rapoartele recent făcute de Comisia Europeană arată că cetăţenii europeni nu profită din plin de sistem întrucât nu-şi cunosc pe deplin drepturile.

Este vorba în special de dreptul la liberă circulaţie şi dreptul de stabilire în alte ţări ale Uniunii.

În context, jurnaliştii şi bloggeri pot provoca, prin munca lor, o schimbare în bine a acestei situaţii.

Alegerile din luna mai sunt importante, deoarece eurodeputaţii aleşi o data la cinci ani sunt cei care trebuie să apere interesele cetăţenilor europeni.

Instituțiile europene îşi propun să încurajeze participarea cât mai largă la viitoarele alegeri europarlamentare.

Reporter European 2013 vizează presa audio, radio, presa scrisă şi online.

Capacitatea temei alese de a genera dezbatere publică, abordată obiectiv, originalitatea informaţiei sau acurateţea ei sunt printre criteriile de bază după care un juriu mixt, format din oameni de presă, bloggeri şi reprezentanţi ai instituţiilor europene din România, va acorda premiile.

Sesiunea de jurizare durează până în decembrie, iar ceremonia de premiere a câștigătorilor va avea loc în luna ianuarie.

Câștigătorilor premiilor I, de la fiecare secțiune, li se va oferi posibilitatea de a efectua un stagiu de trei săptămâni la Bruxelles, în timpul căruia, pe baza opțiunilor exprimate anterior, vor beneficia, în măsura posibilităților, de acreditări la instituții europene și evenimente de presă .

Câștigătorilor premiilor II, de la fiecare secțiune, li se va oferi posibilitatea de a efectua o vizită de cinci zile la Bruxelles, în vreme ce câştigătorii premiilor III li se va înmâna o tabletă performantă.