Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

2 Noiembrie 2021
Vizualizari: 420
Comentează add

Măsurile sunt considerate timide, după ce oamenii de știință au cerut acțiuni radicale pentru oprirea încălzirii globale accelerate.

Concluziile summitului climatic de la Glasgow

carmen-gavrila

 

Liderii mondiali reuniţi la summitul climatic al ONU de la Glasgow urmează să se angajeze astăzi să oprească defrișările până în 2030, potrivit Guvernului britanic, gazda conferinței. Declarația comună va fi adoptată de peste 100 de țări care dețin 85% din pădurile lumii, inclusiv jungla amazoniană din Brazilia.
 
De altfel, Guvernul brazilian, criticat pentru politica sa de mediu, a anunțat ieri obiective mai ambițioase, pentru a ajunge la neutralitatea carbonului până în 2050.
 
Şi India, al patrulea poluator mondial după China, Statele Unite și Uniunea Europeană, și-a precizat în sfârșit ţinta pentru 2070, cu zero emisii nete de carbon.
 
Măsurile sunt considerate timide, după ce oamenii de știință au cerut acțiuni radicale pentru oprirea încălzirii globale accelerate, iar premierul Boris Johnson a avertizat în deschiderea summitului că omenirea este în pragul Apocalipsei.
 
Avertismentul premierului britanic a venit pe fondul angajamentelor vagi la nivel mondial, ca neutralitatea în materie de carbon să fie atinsă până sau aproximativ pe la jumătatea secolului.
 
Intenția Londrei a fost ca summitul de la Glasgow să fie un punct de cotitură, dar deciziile clare nu se întrevăd, deși premierul Boris Johnson a descris o realitate pe măsura filmelor cu James Bond, în care eroul dezamorsează în ultima clipă o bombă care ar putea aduce sfârșitul lumii:
 
Boris Johnson: Se poate să nu ne simțim ca James Bond şi poate că nu chiar toți și arătăm ca James Bond, dar avem ocazia și avem datoria să facem din acest summit momentul în care în sfârșit umanitatea începe să dezamorseze bomba Apocalipsei.
 
Dezamorsarea invocată de Boris Johnson însemna angajamente mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze de seră până în 2030, măsuri de adaptare la efectele schimbărilor climatice și ajutor în domeniu pentru țările în curs de dezvoltare.
 
Atât că, pentru asemenea ținte, e nevoie de toată lumea, iar China și Rusia, mari poluatori, nu au fost prezente fizic la nivel înalt în Scoția.
 
Președintele american, Joe Biden, un promotor al combaterii schimbărilor climatice, a declarat că acum se pot pune bazele unui viitor echitabil și verde și în același timp pot fi create milioane de locuri noi de muncă.
 
Dar nici Statele Unite nu pot promite ceva concre,t de vreme ce în prezent Congresul caută încă soluții de finanțare și este în dezbatere dreptul instituțiilor federale de a impune statelor reguli de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Etichete summitul climatic al ONU de la GlasgowBoris Johnsonpoluareemisii de carbon(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live