Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA ŞI RADIO Luni, 22 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Iunie 2018
Vizualizari: 677
Comentează add

"Fostul ministru al justiţiei Monica Macovei a încălcat legea când a intrat în arhiva SIPA de unde a sustras documente".

Concluziile proiectului de raport privind ancheta SIPA

radiojurnal

Foto: Agerpres.

Fostul ministru al justiţiei Monica Macovei a încălcat legea când a intrat în arhiva SIPA de unde a sustras documente.

Este concluzia cuprinsă în proiectul raportului întocmit de Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA şi care urmează să fie trimis plenului reunit al Parlamentului. Redactorul nostru Petruţa Dinu explică:

Reporter: Preşedintele comisiei, senatorul PSD Viorel Sălan, a declarat că obiectivul anchetei, acela de a constata încălcări ale legii în ceea ce priveşte desfiinţarea Direcţiei generale de protecţie şi anticorupţie şi accesul la informaţiile clasificate a fost realizat. Raportul propune ca Parchetul General să verifice dacă aspectele semnalate de comisie sunt infracţiuni, iar SRI să efectueze un control la Ministerul Justiţiei.

Viorel Sălan: Ministrul în exerciţiu de la acea vreme a încălcat legea, iar activitatea de emitere a HG 127/2006 a fost pregătită din timp şi când spun aceasta sunt relevante activităţile care vizează pătrunderea în spaţiile DGPA în ianuarie 2005 a ministrului justiţiei de la acea vreme, care erau spaţii operative, nicidecum nu era constituită arhiva, arhiva se constituie abia în 2006, după emiterea hotărârii de guvern. Chiar şi scoaterea anumitor documente operative care sunt restituite după două săptămâni la DGPA.

Reporter: De cealaltă parte, opoziţia respinge concluziile raportului. Deputatul PNL Gabriel Andronache susţine că obiectivul comisiei nu a fost îndeplinit, ci, dimpotrivă, înfiinţarea comisiei ar fi fost doar un pretext de a identifica eventuale motive în scopul acuzării ministrului de justiţie din perioada 2005-2006.

Gabriel Andronache: Parlamentul ar trebui să procedeze la desfiinţarea acestei comisiei, înainte de prezentarea raportului, pentru nerealizarea scopului în care a fost constituită. Totodată, am spus că vom recomanda plenului Camerei Deputaţilor şi Senatului să procedeze la înfiinţarea unei alte comisii de anchetă, în sensul de a fi evaluate situaţiile de poliţie politică, desprinse inclusiv din audierile din această comisie, derulate de fosta SIPA în perioada 2001-2004 şi eventual aspecte de natură penală care s-ar desprinde dintr-o asemenea anchetă.

Reporter: Raportul întocmit de comisie merge în birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.


Etichete Concluziiancheta SIPAmonica macoveidocumente

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live