Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

10 Noiembrie 2016
Vizualizari: 1116
Comentează add

La Biblioteca Naţională a avut loc o dezbatere organizată de Administraţia Prezidenţială în colaborare cu Active Watch pe tema eliminării taxei radio-tv.

Concluziile dezbaterii privind eliminarea taxei radio-tv

oana-bala

 

Radioul şi televiziunea publică au nevoie de taxa radio tv pentru că este legătura lor cu publicul, dar în perioada următoare este nevoie şi de modificarea Legii 41 privind organizarea şi funcţionarea Societăţilor Române de Televiziune şi Radiodifuziune, mai ales în ce priveşte modul în care este numită şi demisă conducerea celor două organizaţii media.

Sunt câteva idei pe care le-au susţinut astăzi participanţii la dezbaterea organizată de Administraţia Prezidenţială şi de asociaţia ActiveWatch pe tema impactului generat de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a taxei radio tv, prevăzută în Legea tăierii celor 102 taxe nefiscale iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele Iohannis a dorit înainte de a decide dacă promulga Legea să afle care sunt consecinţele eliminării taxei radio tv. 

Demeter Andras membru în Consiliul de Adminsitraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a acuzat graba cu care a fost făcută legea care prevede eliminarea taxei radio-tv şi a subliniat că timp de 88 de ani această taxă a făcut posibilă funcţionarea radioului şi televiziunii publice. 

Demeter Andras: "Prin împovărarea bugetului de stat cu costurile de funcţionare a acestor două societăţi banii se vor împuţina pentru toate celelalte domenii de importanţă vitală în cotidian, vorbesc de sănătate, educaţie, infrastructură şi orice altceva, cea ce va avea un efect destructiv pe termen lung.

"Cele două medii publice vor deveni mult mai puţin atractive decât au fost vreodată". 

Jurnalistul Petrişor Obaia a spus la rândul său că taxa radio-tv nu garantează independenţa editorială a celor două societăţi publice de radio şi televiziune, ci independenţa financiară. 

Petrişor Obaia: "Această taxă practic este singura relaţie a instituţie publice cu "acţionariatul" ei, cu publicul.

"Este ceea ce o obligă cumva să lucreze în interesul publicului şi totodată platoşa pe care o poate pune televiziunea la presiunea altor instituţii. Noi suntem plătiţi de acest acţionariat, avem datoria de a-l servi". 

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că ar fi promulgat probabil legea dacă parlamentul nu ar fi inclus taxa radio-tv printre cele pe care le doreşte eliminate.

Şeful statului consideră că eliminarea taxei nu poate fi făcută în regim de urgenţă fără o dezbatere publică.

El va anunţa decizia sa în data de 15 noiembrie. 

Klaus Iohannis: "Întrebarea: taxă da sau nu se poate traduce televiziune şi radio public sau televiziune şi radio de stat?

Această diferenţă este fundamentală şi ţine efectiv de felul în care vrem să construim România.

Vrem o televiziune de stat şi un radio de stat sau vrem o televiziune publică şi un radio public, al publicului?"  

Iniţiatorul legii, social democratul Liviu Dragnea, este nemulţumit că nu a fost invitat la dezbaterea organizată la Biblioteca Naţională a României.

El i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care subliniază între altele că noul model de finanţare a Societăţilor române de Radio şi Televiziune integral de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor pentru cele două organizaţii media.


Etichete taxa radio-tveliminarea taxei radio-tvdezbatere

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live