Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 21 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

20 Noiembrie 2020
Vizualizari: 420
Comentează add

Concluzii ale reuniunii miniştrilor apărării din Uniunea Europeană

carmen-gavrila

Josep Borrell. Foto: ec.europa.eu

Apărarea europeana este fragmentată, nu există suficient angajament operaţional, iar multe capacităţi sunt dublate inutil - arată raportul Procesului de revizuire anuală coordonată a Apărării, analizat astăzi, la reuniunea miniştrilor apărării din Uniunea Europeană.
 
Miniştrii au aprobat bugetul de 36 de milioane de euro al Agenţiei Europene de Apărare pentru anul viitor şi Cadrul tri-anual de Planificare pentru perioada 2021-2023. Tot astăzi a fost lansată şi aşa-numita "Busolă Strategică" - document de orientare strategică în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună, care deocamdată este clasificat - şi au fost analizate concluziile procesului de revizuire a Cooperării Structurate Permanente (PESCO).
 
Reporter: Înaltul reprezentant pentru politică externă, Josep Borrell, a insistat pe ceea ce a numit partea care devine tot mai plină a paharului şi a explicat că raportul identifică 100 de oportunități concrete de colaborare, pentru a corecta actualele lipsuri.
 
Josep Borrell a spus că e clar ce nu înseamnă autonomia strategică și anume, nu înseamnă părăsirea NATO sau a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Josep Borrell a explicat, fluturând o mască chirurgicală, și ce înseamnă dependența, aluzie la debutul pandemiei și măștile din China.
 
Josep Borrell: Nu vrem să fim dependenţi, mai ales în anumite domenii. Eram dependenți de un lucru simplu de produs, eram dependenţi de o singură sursă de măști chirurgicale. În continuare suntem dependenți de produse farmaceutice și putem fi dependenți de materii brute. Trebuie să nu fim dependenți de o anume tehnologie și să fim capabili să ne apărăm valorile și interesele, cu ajutorul unui set extins de instrumente.
 
Întrebat despre posibilitatea ca Ungaria și Polonia să nu participe la viitoare proiecte de apărare, pentru că blochează pachetul financiar de relansare a Uniunii Europene și dacă asta ar afecta apărarea europeană, Josep Borrell a spus că apărarea Uniunii se poate dezvolta și fără aceste două state membre, atât că apărarea trebuie să fie un proiect comun și că oricum nu se va ajunge la așa ceva, pentru că președinția germană a Uniunii va obține o deblocare a situației.
 
(PH)

Etichete reuniunea miniştrilor apărării din Uniunea EuropeanăJosep Borrell(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live