Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

4 Mai 2015
Vizualizari: 1097
Comentează add

Comunicat Radio România: Orchestra Naţională Radio vă invită la un eveniment de gală: Concert Regal, programat în onoarea zilei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România.

Concert Regal la Sala Radio

radio-romania

În continuarea tradiţiei instaurate în ultimele trei stagiuni de Radio România la Sala Radio, la începutul lunii mai, Orchestra Naţională Radio vă invită la un eveniment de gală: Concert Regal, programat în onoarea zilei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România.

Evenimentul va fi onorat prin participarea unor reprezentanţi ai Familiei Regale a României.

Vineri, 8 mai (ora 19:00), sub bagheta dirijorului Radu Popa - dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul - Timişoara, aplaudat şi pe scene importante din străinătate, veţi asculta o capodoperă a repertoriului simfonic rus: Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov, supranumit de specialişti drept ultimul mare romantic.

„Încerc să îmi fac creaţiile mele muzicale să transmită simplu şi direct ce este în inima mea atunci când compun. Creez muzică pentru că trebuie să dau o expresie senimentelor mele, exact aşa cum vorbesc pentru că trebuie să îmi rostesc gândurile,” afirma marele compozitor, pianist şi dirijor rus.

În ipostază solistică îl veţi revedea pe pianistul Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, cunoscut publicului din întreaga ţară mai ales prin turneele sale naţionale: Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru), Flautul de aur (alături de Ion Bogdan Ştefănescu) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru).

Seara se va deschide, ca orice eveniment de acest gen dedicat Familiei Regale, cu Imnul regal al României, semnat de Eduard Hübsch.

A doua parte a serii vă propune o întâlnire cu Simfonia în re minor, cea mai cunoscută lucrare orchestrală a compozitorului belgian César Franck, artist al cărui destin este unul inedit, şi-a compus toate marile lucrări în ultimii 5 ani de viaţă, iar primul său mare succes şi recunoaşterea valorii sale au venit abia cu câteva luni înainte de dispariţia sa.

Fiind unul dintre marii organişti ai epocii la una dintre bisericile pariziene, orga şi în general muzica bisericească i-au influenţat foarte mult compoziţiile, străbătute de un puternic sentiment religios.

Specialiştii afirmă că partiturile sale trimit la atmosfera unei catedrale şi au un efect de pace asupra ascultătorului.

Radu Popa este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul - Timişoara. După studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi-a continuat specializarea la Hochschule für Musik – Viena şi s-a pregătit cu renumitul dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan.

Invitat permanent al orchestrelor româneşti (Filarmonica George Enescu - Bucureşti, Filarmonica Transilvania – Cluj, Filarmonica Moldova – Iaşi etc.), Radu Popa şi-a construit o carieră derulată între scenele de concert importante ale României şi turnee în străinătate.

De pe podiumul sălii Giuseppe Sinoppoli a celebrului Auditorium din Roma (în compania Orchestrei Naţionale Radio) până la renumitele săli KBS şi Seoul Arts Center din Coreea de Sud – dirijând orchestrele filarmonice Janacek, Ostrava – Rep. Ceha, Transilvania - Cluj şi Banatul - Timişoara, Radu Popa dirijează concerte de o înaltă ţinută artistică. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim ş.a. se înscriu între destinaţiile în care artistul susţine concerte. Este invitat permanent să dirijeze în cadrul Festivalului George Enescu (2007, 2009, 2011 şi 2013).

Totodată, i-a fost încredinţat acompaniamentul finalei Concursului George Enescu – secţiunea violoncel, ediţia 2011, la pupitrul Filarmonicii Banatul - Timişoara.

Pianistul Horia Mihail a concertat de peste 1.000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România şi a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente.

Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut numeroase concerte la Sala Radio, dar şi turnee în ţară sau la Roma în decembrie 2009, ori la Expoziţia Mondială de la Shanghai în iulie 2010.

În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012.

Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional George Enescu, Festivalul internaţional Nopţi pianistice de la Chişinău.

Proiectul Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru atât în 2011 cât şi în 2012, iar proiectul Cele trei dive alături de celebrele cântăreţe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, în 2011. În stagiunea 2011-2012, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, München, în Danemarca şi Germania, dar şi în Republica Moldova.

Recentele concerte şi recitaluri ale pianistului Horia Mihail de la Ushuaia şi Buenos Aires au fost primite cu minute în şir de aplauze, iar următoarele sale proiecte vizează concerte şi recitaluri la New York.

În septembrie 2014 Horia Mihail a susţinut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Naţională Radio şi a fost invitat să participe în cadrul ediţiei a II-a a Festivalului Internaţional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga şi dirijorul Ondrej Lenárd.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  


Etichete Orchestra Naţională RadioConcert Regaldirijorul Radu PopaculturăSala Radio

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live