Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

27 Ianuarie 2019
Vizualizari: 863
Comentează add

Concert extraordinar al compozitorului şi dirijorului Vladimir Cosma

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

  Foto: ICR

Peste 2700 de spectatori au urmărit aseară, la sala celebrului cinematograf 'Grand Rex' din Paris, concertul extraordinar al compozitorului şi dirijorului Vladimir Cosma, unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de muzică de film din Europa.
 
Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român şi Ambasada României la Paris, marchează preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, deţinută în premieră de România.
 
Născut la Bucureşti, în 1940, într-o prestigioasă familie de muzicieni, Vladimir Cosma a scris partituri pentru mai mult de 300 de filme, dar a compus şi muzică simfonică şi a colaborat cu mulţi interpreţi celebri, precum Nana Mouskouri, Lara Fabian sau Gheorghe Zamfir.
 
A primit două premii César din partea Academiei Franceze de Film şi are numeroase discuri de aur şi platină în întreaga lume.
 
Corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman, n-a putut rata concertul de aseară.
 
Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman - Compozitorul Vladimir Cosma s-a referit în nenumărate rânduri, în timpul concertului, la originea sa românească şi la faptul că multe dintre compoziţiile sale au suflet românesc, sunt inspirate din folclor şi din cântecele populare din ţara natală.
 
Împreună cu numeroşii invitaţi, pe care i-a avut, printre care mulţi artişti români tineri, cu orchestra celei de-a şaptea arte şi corul universităţilor din Paris, Vladimir Cosma a umplut impensa sală de la 'Grand Rex' de bucurie şi bună dispoziţie, cu muzica sa de film adaptată pentru concert. Oamenii au plecat acasă încântaţi.
 
- A fost excepţional. Este un om plin de talent şi, în acelaşi timp, cu mult umor. Am trăit o bucurie greu de egalat. Un muzician remarcabil, un om frumos.
 
- A fost superb. Este foarte bun dirijorul dumneavoastră, este formidabil. A fost minunată seara pe care ne-aţi oferit-o şi tinerii artişti români au fost formidabili. Nu pot decât să salut România, ţara prietenă.
 
Reporter: Liliana Ţuroiu, preşedinta Institutului Cultural Român, instituţia care a realizat acest eveniment, a declarat pentru Radio România.
 
Liliana Ţuroiu: Institutul Cultural Român a fost onorat să îşi asocieze numele cu un eveniment purtând semnătura marelui Vladimir Cosma. Am fost deosebit de fericiţi să putem susţine tinerii muzicieni români şi muzicienii consacraţi, de asemenea, pe care i-aţi văzut pe scenă alături de maestrul Cosma.
 
Reporter: Iar astăzi dimineaţă, maestrul Vladimir Cosma susţine o întâlnire master class, în care va povesti despre multe întâmplări legate de muzica şi cariera sa, susţinute de imagini.

Etichete Președinția României la Consiliul UEVladimir CosmaParisconcertICRLiliana Ţuroiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live