Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 08 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1161
Comentează add

Orchestra de Cameră Radio vă invită, miercuri, 18 noiembrie, la un concert dedicat Francofoniei.

Concert dedicat francofoniei, la Sala Radio

radiojurnal

Orchestra de Cameră Radio. Foto: Alexandru Dolea.

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat Francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF  Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

Devenit un reper al peisajului cultural românesc, iniţiat şi organizat de Centrul Cultural Media al Radio România, târgul de carte va avea loc în perioada 18-22 noiembrie 2015, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo.

Concertul de la Sala Radio se va bucura de prezenţa la pupitrul dirijoral a muzicianului francez Olivier Robe, care şi-a urmat studiile muzicale la Conservatorul Superior din Paris şi la Essen, în Germania.

Acesta a asigurat conducerea muzicală a unor ansambluri ca: orchestrele de cameră din Berlin, Amsterdam, orchestrele simfonice din Vaasa, Nurnberg, Dubrovnik, Kuopio, Moscova, Orchestra Giovanile Italiana etc.

Foto: Dirijorul Olivier Robe.

Printre proiectele viitoare ale dirijorului se numără colaborările cu Opera Naţională Română şi Filarmonica "Moldova" din Iaşi, Vaasa City Orchestra şi Kuopio Symphony Ochestra.

Invitată specială a serii este şi violonista de origine română Clara Cernat.

Foto: Violonista Clara Cernat.

Alături de pianistul şi compozitorul Thierry Huillet - partener de viaţă şi de scenă - artista a susţinut concerte în Franţa, Spania, Anglia, Germania ş.a. n concertul de la Sala Radio, veţi asculta celebra baladă semnată de Ciprian Porumbescu - într-un nou aranjament pentru vioară şi orchestră ce îi aparţine lui Thierry Huillet. Balada pentru vioară şi orchestră este una dintre puţinele compoziţii româneşti din sec. XIX care se bucură de o mare popularitate în lumea muzicală, fiind una dintre cele mai emoţionante partituri compuse vreodată de un compozitor român.

Repertoriul serii va cuprinde de asemenea şi o partitură semnată de Thierry Huillet - Preludio pentru orchestră, o compoziţie a lui Ravel (celebrul autor al "Bolero"-ului) - Tzigane, rapsodie de concert pentru vioară şi orchestră şi Simfonia nr. 6 în do major, creaţie a lui Schubert. lara Cernat şi Thierry Huillet au fost aplaudaţi în ultimele stagiuni pe scene de concert prestigioase, ca Théâtre de la Monnaie - Bruxelles, National Center for Performing Arts - Beijing, Auditorio et Palau de la Musica - Barcelona, Teatro Coliseo şi Teatro Gran Rex - Buenos-Aires, Sala Pablo Casals - Tokyo, Salle Gaveau şi Théâtre du Chatelet ? Paris ş.a. Laureaţi ai unor premii internaţionale ? cum ar fi premiul I la Concursul Internaţional de Pian din Cleveland, SUA, pentru Thierry Huillet şi premiul I la Concursul Internaţional J. S. Bach (Paris) pentru Clara Cernat, cei doi artişti au fost apreciaţi şi în festivaluri internaţionale, ca Festivalul Suona Francese ? Italia sau Festivalul Enescu ? România. lara Cernat şi Thierry Huillet sunt profesori la Conservatorul Naţional Regional din Toulouse ? Franţa şi sunt invitaţi să susţină cursuri de măiestrie şi să facă parte din juriul concursurilor de profil.

Împreună desfăşoară o intensă activitate artistică, prezentând recitaluri în importante centre culturale, evenimente în care acordă o atenţie deosebită promovării partiturilor româneşti.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.


Etichete comunicat radio romaniaconcertfrancofonietargul gaudeamus radio romania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live