Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

21 Octombrie 2010
Vizualizari: 1563
Comentează add

Parlamentul European a votat extinderea concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni, cu plata a 100% din salariul ultimei luni lucrate sau media salariilor lunare.

Concediul minim de maternitate, extins la 20 de săptămâni

bogdan-mihai

Mamele vor avea concediul minim de maternitate de 20 de săptămâni.

Eurodeputaţii au votat o rezoluţie care stabileşte prelungirea concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni, cu plata a 100% din salariul ultimei luni lucrate sau media salariilor lunare, potrivit unui comunicat emis de Parlamentul European.

Membrii parlamentului au susţinut propunerea Comisiei Europene potrivit căreia, din totalul concediului de maternitate, şase săptămâni trebuie să fie luate imediat după naştere.

Angajatele care îşi iau concediu de maternitate trebuie să primească salariul integral, 100% din salariul ultimei luni lucrate sau media salariilor lunare, se arată în rezoluţia adoptată.

Această prevedere nu este obligatorie din punct de vedere legal, dar suma remuneraţiei nu poate să fie mai mică decât nivelul plăţii concediului medical, se arată în documentul aprobat.

Propunerea legislativă are ca obiectiv fixarea de standarde minime la nivel UE, dar statele membre au dreptul să introducă sau să menţină reguli care sunt mai favorabile decât cele prevăzute în directivă.

"Maternitatea nu poate fi considerată drept o povară adusă sistemelor de securitate socială", a declarat iniţiatoarea rezoluţiei, Edite Estrela.

Concediu de paternitate plătit cel puţin două săptămâni

Majoritatea deputaţilor au aprobat şi dreptul la concediul de paternitate plătit, de cel puţin două săptămâni.

Rezoluţia cere statelor membre să ofere taţilor dreptul la un concediu de paternitate plătit integral, de cel puţin două săptămâni, în perioada concediului de maternitate, se menţionează în textul adoptat.

Membrii parlamentului care s-au opus acestei prevederi au considerat că acest concediu de paternitate nu este inclus în obiectivele legislaţiei, aceasta având ca obiect "sănătatea şi securitatea femeilor gravide".

Amendamente privind concedierea femeilor însărcinate

Parlamentul European a adoptat de asemenea amendamente care vor preveni concedierea femeilor însărcinate, de la începutul sarcinii şi până la şase luni de la sfârşitului concediului de maternitate.

Mai mult, se menţionează că femeile trebuie să aibă dreptul de a se întoarce la poziţia lor, sau la un "post echivalent" cu aceeaşi remuneraţie, aceeaşi categorie profesională şi aceeaşi fişă a postului ca acelea avute înaintea începerii concediului de maternitate.

Parlamentul a subliniat că această categorie de lucrătoare nu pot fi obligate să desfăşoare muncă de noapte şi ore suplimentare în decursul celor 10 săptămâni premergătoare datei la care urmează să nască,  pe durata restului perioadei de sarcină în cazul în care acest lucru este necesar pentru sănătatea mamei sau a fătului şi în timpul întregii perioade de alăptare.

Propunerea legislativă are ca obiectiv fixarea de standarde minime la nivel UE, dar statele membre au dreptul să introducă sau să menţină reguli care sunt mai favorabile decât cele prevăzute în directivă.


Etichete Parlamentul EuropeanComisia Europeanăconcediu de maternitateconcediu de paternitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live