Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comunitatea Europeană a Energiei Atomice

În 2011 s-a convenit ca toate centralele nucleare să fie supuse la teste de rezistenţă, bazate pe standarde comune, pentru a fi evaluate riscurile şi condiţiile de securitate.

EuranetPlus.

Articol de Adriana Leu, 26 Aprilie 2013, 11:31

În urmă cu 27 de ani, avea loc dezastrul de la Cernobâl, iar în 2011 a fost catastrofa de la Fukushima.

Aceste două evenimente au determinat instituţiile Uniunii Europene să ia măsuri sporite pentru îmbunătăţirea standardelor de securitate pentru centralele nucleare.

Energia nucleară este considerată o alternativă cu emisii reduse de carbon la combustibilii fosili, însă după tragediile din 1986 şi 2011, a devenit tot mai controversată.

O organizaţie care militează în mod constant pentru folosirea paşnică a acestui tip de energie este Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, EURATOM, înfiinţată în 1957.

Obiectivul său este dezvoltarea industriei nucleare în Europa, astfel încât toate statele membre să poată beneficia de pe urma energiei atomice, fără a fi pusă în pericol securitatea.

AUDIO: EURATOM.

Directivele organismului european stabilesc măsurile necesare pentru protecţia angajaţilor şi populaţiei din zona centralelor nucleare, în timp ce Comisia Europeană a adoptat o serie de directive, care stabilesc inclusiv monitorizarea calităţii apei destinată consumului uman.

Regulamente ulterioare fac referiri stricte la întregul proces al combustibilului nuclear, de la extragerea materialelor până la exportul în afara Uniunii Europene.

Mai multe directive prevăd cerinţe clare de securitate a centralelor, modul lor de autorizare, supraveghere şi ce trebuie făcut pentru ca populaţia să nu fie în pericol.

În 2011, s-a convenit ca toate centralele nucleare să fie supuse la teste de rezistenţă, bazate pe standarde comune, pentru a putea fi evaluate riscurile şi condiţiile de securitate.

Pe întreg teritorul Uniunii Europene sunt 147 de reactoare aflate în 14 ţări, astfel că instituţiile europene au alocat sume importante pentru verificarea şi creşterea siguranţei acestora.

De exemplu, în perioada 2007 - 2011 aproape 2 750 de milioane de euro au fost folosite pentru dezvoltarea unei tehnologii sigure şi durabile, responsabile faţă de mediu şi viabile din punct de vedere economic.

Pentru cercetări în domeniu, bugetul pentru perioada 2012-2013 va depăşi 2,2 miliarde de euro, iar Centrul Comun de Cercetare al Comisiei desfăşoară activităţi de cercetare nucleară şi de asigurare a securităţii în valoare de peste 230 de milioane de euro.

Parlamentul European a subliniat în mod repetat că securitatea nucleară este de interes comunitar, aspect de care ar trebui să se ţină cont atunci când se autorizează noi centrale sau se prelungeşte durata de viaţă a celor existente.

Statele membre vor trebui să elaboreze programe naţionale pe care să le comunice Comisiei până în 2015, iar la procesul decizional va participa şi publicul.