Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

20 Mai 2022
Vizualizari: 192
Comentează add

Vangelis a fost un compozitor prolific de-a lungul multor decenii.

Compozitorul grec Vangelis a încetat din viaţă la 79 de ani Compozitorul grec Vangelis a încetat din viaţă la 79 de ani - Conține video

sergiu-stet

  Foto: Arhivă.

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul "Chariots of Fire" a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat agenţia de presă ANA, informează Reuters.
 
Vangelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor artistului, fără a preciza cauza decesului.
 

 
 
Născut Evangelos Odysseas Papathanasiou în 1943, tânărul Vangelis a dezvoltat de timpuriu un interes pentru muzică şi experimente cu sunete produse prin lovirea oalelor şi tigăilor sau prin ataşarea unor cuie, pahare sau alte obiecte la corzile pianului părinţilor săi.
 
El a asimilat tonalităţile cântecelor populare greceşti şi ale muzicii corale creştin ortodoxe, însă nu poseda o pregătire muzicală, lucru despre care a declarat mai târziu că i-a salvat creativitatea.
 
După ce a început să cânte cu trupe rock locale, Vangelis a plecat la Paris la vârsta de 25 de ani, alăturându-se unui exod de tineri artişti în urma unei lovituri de stat din 1967 care a adus la putere o juntă militară în Grecia.
 
Succesul "Chariots of Fire" a umbrit celelalte coloane sonore ale sale - el a compus muzică şi pentru alte filme importante, inclusiv "Missing", regizat de compatriotul său Costa-Gavras, şi pentru thrillerul SF "Blade Runner" al lui Ridley Scott.
 
Vangelis a fost un compozitor prolific de-a lungul multor decenii, opera sa variind de la muzică pentru reclame publicitare şi coloane sonore până la compoziţii cu stiluri elaborate în stil simfonic şi "Jon and Vangelis", duetul său cu Jon Anderson, solistul grupului de rock progresiv Yes.

Etichete VangelisEvangelos Odysseas Papathanasiou

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live