Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Gabriela Tătărău

6 Iulie 2015
Vizualizari: 450
Comentează add

Dacă PE aprobă propunerea Comisiei, suma totală care va ajunge în România, Bulgaria şi Italia se ridică la 66,5 milioane de euro.

Compensaţii pentru ţările grav afectate de inundaţii Compensaţii pentru ţările grav afectate de inundaţii - Conține audio

gabriela-tatarau

Parlamentul European se reuneşte într-o nouă sesiune plenară, începând de astăzi, la Strasbourg.

Eurodeputaţii au o agendă încărcată, din care nu lipseşte situaţia din Grecia, dar şi noi funduri pentru migraţie şi compensaţii pentru pagubele produse de inundaţii anul trecut în România, Bulgaria şi Italia.

În această ultimă sesiune penală dinaintea vacanţei de vară eurodeputaţii se vor ocupa şi de acordarea de compensaţii ţărilor grav afectate de inundaţii anul trecut pentru a acoperi o parte din costurile pentru măsurile de urgenţă luate atunci.

Dacă parlamentul aprobă mâine propunerea Comisiei, suma toată care va ajunge în trei ţări - România, Bulgaria şi Italia - se ridică la 66,5 milioane de euro. Ajutorul este acoperit din fundul european de solidaritate.

Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)

România îi sunt alocaţi în total aproape 8,5 milioane de euro prin acest mecanism de ajutor pentru a compensa pagubele generate de cele două valuri de inundaţii de anul trecut.

Potrivit raportului votat în Comisia pentru bugete a Parlamentului European revărsarea apelor din primăvară a afectat 30 de judeţe din cele 42 ale României, iar daunele directe aduse infrastructurii publice şi private, locuinţelor şi agriculturii au fost estimate la aproximativ 168 de milioane de euro.

Costul operaţiunilor de urgenţă a fost estimat de autorităţile române la aproape 145 de milioane de euro.

În lunile iulie şi august apele sau revărsat din nou, pagubele totale ridicându-se de această dată la 172 de milioane de euro, iar costul operaţiunilor de urgenţă a fost estimat la 94 de milioane de euro.

Din acelaşi fond, Bulgaria, unde pagubele s-au ridicat la 79 de milioane de euro, va primi aproape două milioane, iar restul de 56 de milioane va merge în Italia, unde pagubele au fost de 2.240 de milioane de euro.

Propunerea a fost votata în Comisia pentru bugete a Parlamentului European.

Tot mâine, parlamentul va dezbate rezultatele Consiliului European din 25-26 iunie, privind migraţia, securitatea, piaţa unică digitală şi Grecia.

Trei agenţii care se ocupă de fluxurile de migranţi către UE şi diversele fonduri europene pentru măsuri privind migraţia vor putea primi un buget suplimentar de 69,6 de milioane de euro anul viitor, dacă parlamentul aprobă propunerea Comisiei.

Aceasta a cerut bugete mai mari după tragediile din aprilie, care au costat viaţa a aproximativ 1.200 de migranţi.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUEBruxellesinundatiieuromigrantiGreciabuget

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live