Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 15 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

22 Mai 2012
Vizualizari: 1910
Comentează add

În cazul unei conectări reuşite, capsula spaţială Dragon va deveni primul vehicul spaţial al unei companii private care se va conecta la Staţia Spaţială Internaţională.

Compania SpaceX a lansat cu succes capsula Dragon Compania SpaceX a lansat cu succes capsula Dragon - Conține video

beatrice-braileanu

Rachet SpaceX's Falcon 9 la decolare. Foto: Reuters.

Compania americană SpaceX a lansat cu succes, marţi, din Florida, capsula spaţială Dragon cu ajutorul rachetei Falcon 9, în cadrul primei misiuni spaţiale private spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), ce marchează intrarea într-o nouă eră în domeniul zborurilor spaţiale, relatează AFP.

Racheta Falcon 9 a decolat de la baza aeriană Cape Canaveral din apropiere de Centrul Spaţial Kennedy din Florida la ora 07.44 GMT (10.44 ora României, n.r.). 
 
La zece minute după decolare, Dragon s-a desprins aşa cum era prevăzut de cel de-al doilea modul al rachetei Falcon 9, pentru a se plasa pe orbita terestră, declanşând un ropot de aplauze în centrul de control al companiei SpaceX, dar şi în cel de la Centrul Spaţial Kennedy. 
 
Un minut mai târziu, capsula Dragon - care nu are un echipaj uman la bord -, ce are o greutate de 6 tone, o înălţime de 5,9 metri şi un diametru de 3,6 metri, şi-a întis cele două antene solare, înainte de a-şi începe cursa de urmărire a ISS, de care se va apropia joi şi la care se va conecta vineri, la ora 12.06 GMT. 
 
"Falcon a zburat perfect, Dragon este pe orbită, antenele solare funcţionează. Simt o mare uşurare", a postat pe Twitter fondatorul şi patronul miliardar al companiei SpaceX, Elon Musk.
 
În cazul unei conectări reuşite, Dragon va deveni primul vehicul spaţial al unei companii private care se va conecta la ISS pentru a livra provizii la bordul staţiei. 
 
Doar patru naţiuni şi grupuri de naţiuni au reuşit până în prezent această performanţă (Statele Unite, Rusia, Japonia şi Europa). 
 
Conectarea la Staţia Spaţială Internaţională (ISS)
 
Dacă toate testele de apropiere şi manevrele pe care Dragon trebuie să le realizeze pentru a putea să se apropie de ISS vor fi concludente, mai ales un zbor în jurul staţiei la o distanţă de 2,5 kilometri, capsula va primi autorizaţia din partea NASA să se conecteze cu ISS. 
 
Pentru această primă conectare, doi dintre cei şase astronauţi de la bordul ISS vor folosi un braţ robotizat al staţiei pentru a prinde capsula Dragon.  
 
Pentru această primă misiune cu rol demonstrativ, capsula Dragon va livra la bordul ISS 521 de kilograme de provizii - inclusiv alimente şi material pentru laboratoarele ştiinţifice - şi va readuce pe Terra echipamente şi diverse experimente ştiinţifice care cântăresc împreună 660 de kilograme.
 
Capsula se va desprinde de staţie pe 31 mai şi va reveni pe Terra amerizând în Oceanul Pacific din largul coastelor Californiei.
 
Acesta a fost cel de-al treilea zbor de testare a rachetei Falcon 9, deja lansată cu succes de două ori, prima dată în iunie 2010 şi apoi în decembrie 2010, care a reuşit să plaseze deja capsula Dragon pe orbită, revenită ulterior fără probleme pe Terra. 
 
NASA mizează pe succesul SpaceX, întrucât agenţia spaţială americană contează pe sectorul privat - cu care a încheiat parteneriate pentru a prelua ştafeta după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, în iulie 2011 - pentru a transporta încă din acest an şi la costuri mai mici materiale şi provizii la bordul ISS şi, ulterior, astronauţi, începând din 2015.
 
În virtutea unui contract de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu NASA, compania SpaceX va efectua 12 misiuni de aprovizionare a ISS pe parcursul a patru ani.
 
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
 
Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
 
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
 
Video: SpaceX a lansat capsula spaţială Dragon

Etichete SpaceXDragonFalcon 9ISSNASArachete

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live