Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Compania Google dată ca exemplu la capitolul de abuz de poziţie dominantă

Parlamentarii europeni au adoptat un text care amendează raportul anual al comisiei privind politica în domeniul concurenţei în 2014.

Compania Google dată ca exemplu la capitolul de abuz de poziţie dominantă

Articol de Victor Gheorghe, 22 Ianuarie 2016, 09:05

Parlamentul European solicită despăgubiri pentru ţările care suferă consecinţele unor ilegalităţi comise prin acordarea de facilităţi fiscale companiilor multinaţionale.

Parlamentarii europeni au adoptat un text care amendează raportul anual al comisiei privind politica în domeniul concurenţei în 2014.

Autorii amendamentelor oferă recomandări generale pentru a îmbunătăţi concurenţa şi nu sunt de acord cu practicile fiscale corporative şi cu sprijinul public acordat băncilor în contextul crizei financiare.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisia Europeană este invitată să modifice fără întârziere normele actuale pentru a permite ca sumele recuperate în urma unei încălcări a legislaţiei europene privind ajutoarele de stat prin măsuri fiscale să fie returnate statelor membre care au suferit o erodare a bazei lor impozabile sau a bugetului uniunii şi nu statului membru care a acordat un ajutor de stat ilegal de natură fiscală, aşa cum este cazul în prezent, întrucât această regulă crează o motivaţie în plus de a eluda taxele.

De asemenea, europarlamentarii consideră că practicile fiscale aplicate în prezent de anumite state membre pun serios în pericol piaţa internă.

Întreprinderile internaţionale, mai ales, trebuie să aducă o contribuţie onestă şi corespunzătoare la finanţele publice ale statelor membre şi că sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a cerceta practicile şi deciziile fiscale dăunătoare larg răspândite, care au ca efect erodarea bazei de impozitare a companiilor şi planificarea fiscală agresivă în Europa.

La capitolul de abuz de poziţie dominantă se dă exemplul Google.

Astfel, se cere o anchetă amănunţită cu privire la practica Google de a oferi sistemul de operare Android, numai în combinaţie cu alte servicii Google, ceea ce împiedică producătorii să preinstaleze produse concurente.

De asemenea, se solicită în plus comisiei să examineze amănunţit poziţia dominantă a Google în domeniul rezervării directe a hotelurilor şi să găsească o soluţie adecvată la această problemă.

Pe de altă parte, autorii raportului susţin măsurile comisiei menite să asigure un grad mai mare de interoperabilitate şi portabilitate în toate sectoarele digitale, evitând astfel un scenariu de tip 'toate premiile pentru un singur câştigător.