Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Compania Facebook, în atenția Curţii de Justiţie a UE

Un stat membru poate suspenda transferul de date ale abonaţilor la Facebook către servere din SUA, spune avocatul general al Curţii de Justiţie a UE.

Compania Facebook, în atenția Curţii de Justiţie a UE

Articol de Victor Gheorghe, 24 Septembrie 2015, 10:06

Avocatul general al Curţii de Justiţie a UE consideră că un stat membru poate suspenda transferul de date ale abonaţilor la Facebook către servere din SUA.

Deşi nu are decât rol consultativ, această opinie poate ajuta în elaborarea unor cadre juridice care să garanteze protecţia vieţii private.

Avocatul general Yves Bot s-a exprimat referitor la un caz concret. Este vorba despre un cetăţean austriac, utilizator de Facebook din 2008.

În 2013 acesta a depus o plângere la Autoritatea irlandeză pentru protecţia vieţii private sub jurisdicţia căreia se află subsidiara Facebook din Europa.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Petiţionarul susţinea că dreptul şi practicile din SUA nu asigură nicio protecţie reală a datelor colectate de la utilizatorii reţelei de socializare.

Aceasta ar rezulta din dezvăluirile făcute de Edward Snowden cu privire la activităţile serviciilor de informaţii americane şi în special la cele ale Agenţiei Naţionale de Securitate care ar fi obţinut acces liber la datele de masă stocate pe serverele din SUA deţinute de giganţi precum Facebook.

Autoritatea irlandeză a considerat că nu era obligată să investigheze plângerea, pentru că era lipsită de temei juridic şi că nu existau dovezi că serviciile americane de informaţii ar avea acces la datele reclamantului.

Avocatul general al Curţii de Justiţie a UE nu este de acord cu această poziţie a autorităţii irlandeze.

Într-un document oficial, publicat miercuri, el consideră că nicio directivă europeană nu poate anula şi nici măcar reduce competenţele de care dispun autorităţile naţionale de supraveghere care, în temeiul independenţei lor, pot să-şi exprime propriul punct de vedere.

De asemenea, dintr-o jurisprudenţă constantă a curţii rezultă că, în vederea interpretării dispoziţiilor dreptului uniunii, trebuie să se ţină seama nu numai de formularea acestora, ci şi de contextul lor şi de obiectivele urmărite de reglementarea din care fac parte respectivele dispoziţii.

Exprimarea avocatului general asupra acestui subiect nu este întâmplătoare. Facebook se află în centrul unui scandal în mai multe ţări europene printre care Germania, Franţa sau Olanda.

Chiar marți, presa internaţională anunţa începerea unui proces şi în Belgia.

Spre deosebire de Irlanda, Comisia belgiană pentru protecţia datelor se plânge că Facebook a încălcat Legea naţională şi europeană a dreptului la intimitate.

Printre chestiunile de care se plânge autoritatea belgiană se numără: urmărirea utilizatorilor Facebook care au ieşit din aplicaţie în scopuri publicitare.

Deşi este ameninţată cu amenzi uriaşe, compania Facebook a negat întotdeauna aceste acuzaţii.