Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

5 Februarie 2017
Vizualizari: 780
Comentează add

Deşi au fost discutate peste 400 de amendamente, bugetele instituţiilor au fost adoptate în forma propusă de guvern.

Comisiile reunite de buget-finanţe continuă discuţiile privind bugetul

angela-matei

Comisiile reunite de buget-finanţe continuă astăzi discuţiile privind sumele alocate în 2017 principalilor ordonatori de credite.

Dezbaterile în comisii trebuie finalizate până în această seară pentru ca proiectul bugetului de stat să intre mâine în dezbaterea plenului parlamentului.

Deşi au fost discutate peste 400 de amendamente, bugetele instituţiilor au fost adoptate în forma propusă de guvern.

Ministerul Apărării Naţionale a primit cu 52% mai mult faţă de anul trecut, iar ministrul Gabriel Leş a subliniat că bugetul alocat instituţiei sale respectă angajamentele internaţionale.

Gabriel Leş: "La summitul NATO din 2014 s-a prefigurat clar nevoia unei alocări mai mari a fondurilor destinate apărării. De aceea guvernul propune să i se aloce o sumă totală de 16,3 miliarde de lei, 2% din PIB".

În cazul SRI fondurile sunt mai mici faţă de anul precedent, însă reprezentanţii Serviciului au arătat că îşi vor desfăşura activitatea în condiţii de normalitate.

Şi bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate a fost aprobat fără amendamente, cu toate că şeful ANI a precizat că banii alocaţi ajung doar până la mijlocul anului. În ambele cazuri, ministrul finanţelor a dat asigurări că nu le va fi periclitată funcţionarea şi vor fi alocate fonduri suplimentare la prima rectificare.

Promisiunea unor sume în plus a primit şi Agerpres, după ce directorul agenţiei a atras atenţia că fondul de salarii este mai mic cu 11 procente.

Tot în forma guvernului a fost aprobat şi bugetul Administraţiei Prezidenţiale, fiind respins un amendament al PNL care prevedea bani în plus pentru realizarea unor investiţii. Nici Curtea de Conturi nu a obţinut suplimentarea fondurilor.

Preşedintele Nicolae Văcăroiu a atras atenţia că în timp ce instituţia aduce la bugetul anul aproximativ 200 de milioane de euro bugetul primit
nu asigură plata salariilor.

Nicolae Văcăroiu: "Bugetul pe care îl am pentru 2017 nu-mi acoperă plata salariilor pe două luni de zile. Se spune că la rectificare. Eu nu mă bazez niciodată pe rectificări, mă bazez pe lege. Acuma să ştiţi că toată lumea este fericită dacă nu mai există Curtea de Conturi, cu toate că aduce bani de 10-15 ori mai mult decât consumă".

Discuţiile vor continua astăzi când ar urma să fie întocmit şi raportul pe care cele două comisii de buget-finanţe îl vor prezenta mâine în plenul parlamentului. Votul final pentru bugetul de stat pe 2017 este programat marţi.


Etichete bugetcomisiifinantenatomapngabriel lesinstitutiisrinicolae vacaroiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live