Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

11 Iulie 2018
Vizualizari: 450
Comentează add

Apelul pentru restabilirea independenţei instanţelor din Polonia făcut de Comisia Internaţională a Juriştilor adaugă o nouă voce disputei dintre Varşovia şi Uniunea Europeană.

Comisia Juriştilor cere Poloniei să restabilească"independenţa" instanţelor

sergiu-stet

  Palatul prezidenţial din Varşovia Foto: prezydent.pl

O asociaţie a juriştilor cu sediul la Geneva a cerut miercuri, 11 iulie, Poloniei să "restabilească independenţa justiţiei", adăugând o nouă voce disputei dintre Varşovia şi Uniunea Europeană.

Comisia Internaţională a Juriştilor (ICJ), compusă din judecători de rang înalt, jurişti şi cercetători în drept, care militează pentru menţinerea standardelor drepturilor omului în legislaţie, au cerut preşedintelui polonez Andrzej Duda să abroge o nouă lege a Curţii Supreme care îi forţează pe aproape o treime dintre judecătorii acesteia să se pensioneze prematur.

Reuters aminteşte că oficialii UE şi opoziţia din Polonia o consideră o tentativă a guvernului de a-şi mări controlul asupra justiţiei. ICJ a afirmat într-o scrisoare remisă lui Duda că este "extrem de îngrijorată" de manevrele vizând Curtea Supremă, care sunt "contrare principiilor elementare ale statului de drept". Mai multe organisme internaţionale juridice au condamnat măsurile.

"Executivul din Polonia îşi amplifică influenţa asupra justiţiei prin măsurile sale recente", a declarat marţi printr-un comunicat Consiliul Barourilor şi Societăţilor Juridice al Europei (CCBE), care numără peste un milion de jurişti europeni drept membri. 

 

Etichete Andrzej DudaPoloniaComisia Internaţională a Juriştilor,Consiliul Barourilor şi Societăţilor Juridice al Europei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live