Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană va investiga situaţia din Gibraltar

Comisia Europeană a anunţat că va analiza dosarul Gibraltar, o dispută comercială între Spania şi Marea Britanie care a crescut în intensitate, în ultimele zile.

EuranetPlus.

Articol de Alex Olaru, 22 August 2013, 11:44

Comisia Europeană va investiga situaţia din Gibraltar atât din punctul de vedere al Spaniei, cât şi al Marii Britanii.

Ambele state membre ale Uniunii se acuză reciproc de încălcarea legislaţiei comunitare.

Autorităţile britanice din Gibraltar au decis să creeze un recif artificial, prin aruncarea unor blocuri de beton în mare.

Madridul acuză că astfel s-ar aduce mari prejudicii pescuitului comercial, ce ar fi afectat şi mediul.

Spania, pe de altă parte, a decis să impună o taxă de 50 de euro pentru a intra pe teritoriul spaniol dinspre Gibraltar, fapt care nemulţumeşte Marea Britanie.

Audio: "Disputa din Gibraltar", analizată de Comisia Europeană.

Comisia va judeca cele două speţe în spiritul legislaţiei comunitare, spune Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Bruxellesului.

"Poziţia Uniunii Europene este clară. Aşteptăm ca cele două state să dialogheze pentru rezolvarea acestei situaţii, cu respectarea spiritului de cooperare care trebuie să existe între membrii Uniunii. Comisia este dispusă să ofere expertiză juridică cu privire la respectarea tratatelor europene în domeniu", a declarat Olivier Bailly.

În context, Comisia a decis să investigheze problema blocurilor de beton lansate în mare, dar şi să trimită separat o misiune care să studieze problema controalelor vamale.

Totuşi, precizează Comisia, o taxă de acces pe teritoriul spaniol dinspre Gibraltar este contrară legislaţiei comunitare, indiferent de forma sub care va fi promovată, a precizat Olivier Bailly.

La sfârşitul săptămânii trecute, o demonstraţie s-a încheiat cu altercaţii între garda de coastă britanică şi cea spaniolă. După acel moment tensionat, premierul britanic David Cameron şi preşedintele Comisiei Europene au discutat telefonic.

Comisia monitorizează în permanenţă situaţia din Gibraltar şi face toate eforturile care ţin de acest for, pentru a se asigura că legea comunitară este respectată, a spus Jose Manuel Barroso.

Gibraltarul, revendicat în prezent de Spania, este un teritoriu dependent de Marea Britanie.