Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

28 Ianuarie 2016
Vizualizari: 1114
Comentează add

În cursul anului trecut, România şi românii au dovedit că au voinţa de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra independenţa sistemului judiciar,m se arată în raportul MCV.

Comisia Europeană salută progresele făcute de România în lupta anticorupţie

cerasela-radulescu-bruxelles

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Foto: ec.europa.eu.

Menţinerea eforturilor instituţiilor judiciare din România care combat corupţia la nivel înalt rămâne cel mai important semnal de consolidare a luptei împotriva corupţiei, iar legislaţia în domeniul corupţiei trebuie să se aplice tuturor în mod egal şi la toate nivelurile, relevă raportul pentru ţara noastră elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare - MCV - şi prezentat la Bruxelles, de Comisia Europeană.

În cursul anului trecut, România şi românii au dovedit că au voinţa de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra independenţa sistemului judiciar.

În 2016, aceste eforturi trebuie intensificate şi axate pe prevenirea corupţiei şi pe asigurarea condiţiilor necesare pentru ca judecătorii să-şi poată îndeplini în continuare atribuţiile în mod corespunzător, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

În cel de-al zecelea an de monitorizare, rapoartele MCV prezintă analizele experţilor Comisiei în urma unor misiuni la Bucureşti şi Sofia.

Comisia Europeană spune că Raportul pe justiţie pe 2015 pentru România arată progrese susţinute, ce par durabile, în mai multe domenii.

Acestea au fost realizate în special prin acţiunile întreprinse de principalele instituţii judiciare şi de integritate, în scopul combaterii corupţiei la nivel înalt şi al creşterii nivelului de profesionalism al sistemului judiciar.

I se solicită României în raport să se concentreze pe integritatea celor numiţi în funcţii importante în sistemul judiciar, dar şi a candidaţilor la următoarele alegeri. Dacă acest sistem va funcţiona la alegerile locale şi parlamentare din acest an, va fi un semnal pozitiv că reforma începe să prindă contur, spune executivul comunitar. Viitoarele alegeri locale şi parlamentare vor constitui teste cheie.

Citez din raport: "Noua lege electorală prevede în mod expres ca persoanele excluse de la alegeri printr-o hotărâre judecătorească să nu mai candideze. Agenţia Naţională de Integritate are ca responsabilitate specifică să verifice declaraţiile de avere ale tuturor candidaţilor".

2016 va fi un an care va testa România în multe aspecte, spune încă de la începutul raportului Comisia Europeană.

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans declară că România şi românii au dovedit că au voinţa de a lupta împotriva corupţiei şi că demonstraţiile publice au evidenţiat cât de importante sunt aceste probleme pentru cetăţeni.

Raportul consemnează cazuri de corupţie pentru mai mulţi înalţi demnitari, chiar şi pentru procurori, chiar şeful Agenţiei Naţionale de Integritate.

Raportul pentru România spune, de asemenea, că 2016 este un an test pentru România. Ce provocări ar putea avea România în faţă în acest an? Despre ce test vorbeşte Comisia?

"Vrem să spunem că schimbările s-au făcut. Au fost implementate, dar experienţa arată că adevăratul test este continuarea şi susţinerea acestor reforme. Nu vorbim de şase luni sau un an. Trebuie să le menţineţi în continuare pentru o perioadă îndelungată de timp. Trebuie să spun că România a făcut progrese remarcabile şi văd o angajare puternică. Este un an crucial", a spus Frans Timmermans.

Întrebat dacă şi alte state membre au nevoie de acest mecanism, comisarul european a răspuns: "Acesta este un mecanism specific iniţiat pentru România şi Bulgaria şi Comisia nu va ezita să ridice problema statului de drept şi în alte state şi am arătat şi în ultimele săptămâni că iniţiem o evaluare începând cu un dialog".

Prim-vicepreşedintele Comisiei a mai spus că între cele două ţări, etapele sunt diferite. România a făcut progrese, se află într-o fază avansată.

Dar a lăsat să se înţeleagă că rapoartele celor două state nu vor fi decuplate.

"Raportele merg în continuare împreună, dar nu se află la acelaşi nivel. Bulgaria a trecut printr-o criză politică, dar în România s-au făcut progrese considerabile şi s-au implementat reformele susţinute de o mare majoritate a populaţiei. Comisia respinge în continuare orice conexiune între rapoartele MCV şi aderarea lor la Schengen", a punctat Frans Timmermans.

Referitor la membrii Parlamentului, raportul recomandă, la fel ca anul trecut, ca un cod de conduită pentru aceştia să existe şi să includă în mod clar ca ei să respecte independenţa sistemului judiciar.

Comisia Europeană insistă şi pe faptul că ar trebui să se asigure instituirea în timp util a unor proceduri clare şi solide pentru numirile în funcţiile de conducere din cadrul magistraturii prevăzute în acest an.

La final, în concluzii, raportul constată că există măsuri îmbunătăţite de combatere a corupţiei generale, dar nu la scară şi cu voinţa politică necesară pentru a remedia această problemă, care este recunoscută pe scară largă drept o problemă sistemică. 


Etichete prim-vicepreşedintele Comisiei EuropeneFrans TimmermansRomâniaMCVanticorupţierecomandăriprogreseSchengen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live