Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană reia plăţile către Bulgaria

Potrivit unui comunicat publicat la Bruxelles, finanţarea va începe imediat cu o primă tranşă de peste 52 de milioane de euro din fondul European de Dezvoltare Regională.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 24 Februarie 2015, 09:48

Comisia Europeană reia plăţile către Bulgaria în cadrul Programului Operaţional de Dezvoltare Regională.

Anunţul se referă la perioada 2007-2013 şi a fost făcut printr-o scrisoare oficială trimisă de Comisia Europeană autorităţilor bulgare.

Potrivit unui comunicat publicat la Bruxelles, finanţarea va începe imediat cu o primă tranşă de peste 52 de milioane de euro din fondul European de Dezvoltare Regională.

Urmează ca plăţile restante pentru februarie, de mai mult de 92 de milioane de euro, să fie plătite în luna martie.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat că aceasta este o veste excelentă şi salută eforturile depuse de autorităţile bulgare pentru consolidarea sistemului de management şi control al programului.

"Etapele parcurse de Bulgaria în această direcţie permit Comisiei să reia aceste plăţi în beneficiul direct al poporului bulgar şi al economiei naţionale", a mai spus Corina Creţu.

La rândul său vicepreşedintele Comisiei Europene, Kristalina Gheorghieva, responsabilă pentru buget şi resurse umane, a declarat că reluarea plăţilor este un semnal pozitiv pentru autorităţile bulgare care ar trebui acum să recupereze timpul pierdut şi să folosească cât mai eficient fondurile rămase din acest program.

Plăţile către Bulgaria prin Programul Operaţional de Dezvoltare Regională au fost întrerupte la trei iunie 2014, în urma unui audit al Comisiei făcut în aprilie 2014.

Atunci au fost identificate deficienţe în verificarea creanţelor de către sistemul naţional de management şi control al fondurilor europene. Întreruperea a vizat două axe prioritare: cea de dezvoltare urbană şi cea de dezvoltare durabilă a turismului.

Comisia a fost obligată să se asigure că plăţile nu au fost efectuate pe baza unor cereri care conţineau nereguli. Programul Operaţional Dezvoltarea Regională pentru Bulgaria a fost aprobat în 2007.

El se înscrie între obiectivele Comisiei de convergenţă, competitivitate regională şi creare de locuri de muncă şi are un buget de aproximativ 1,6 miliarde de euro.

Acesta ajutor este acordat prin intermediul Fondul European de Dezvoltare şi reprezintă aproape 20% din totalul finanţării comunitare acordate Bulgariei pentru perioada 2007-2013.

Principalele scopuri sunt reducerea diferenţelor socio economice dintre Bulgaria şi alte state membre ale Uniunii Europene, dezvoltarea turismului şi stimularea investiţiilor în micile oraşe.