Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană recomandă anularea amenzilor pentru Spania și Portugalia

Comisia Europeană recomandă anularea amenzilor şi fixarea unor noi traiectorii bugetare pentru Spania şi Portugalia, în cadrul Pactului de Stabilitate şi Creştere economică.

Comisia Europeană recomandă anularea amenzilor pentru Spania și Portugalia

Articol de Arina Petrovici, 12 August 2016, 09:03

Comisia Europeană recomandă anularea amenzilor şi fixarea unor noi traiectorii bugetare pentru Spania şi Portugalia, în cadrul Pactului de Stabilitate şi Creştere economică.

La începutul lunii iulie, Consiliul miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene stabilea că Spania şi Portugalia nu au luat măsuri pentru a corija situaţia de deficit public excesiv, astfel că Executivul de la Bruxelles a recomandat o nouă traiectorie de ajustare bugetară pentru cele două ţări.

AUDIO: Europa la zi.

Colegiul comisarilor a propus şi anularea amendării lor, însă tot Consiliul va trebui să aprobe, modifice sau să respingă acestă idee, deoarece, în virtutea regulilor Uniunii Europene, acest for comunitar poate aplica o amendă ce poate ajunge până la 0,2% din Produsul Intern Brut. Până acum, însă, astfel de sancțiuni nu au fost aplicate niciodată.

Spania şi Portugalia încă riscă amenzi şi suspendarea fondurilor europene dacă nu pot demonstra că reglementările au fost încălcate din cauza unor “circumstanţe economice excepţionale”.

Totuşi, este posibil ca aceste lucruri să nu se întâmple, întrucât Comisia Europeană recomandă anularea amenzilor după ce aceste două ţări au invocat contextul economic dificil, eforturile de reformă şi angajamentul lor de a se conforma Pactului de Stabilitate şi Creştere.

Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să menţină deficitul bugetar sub nivelul de 3 procente din Produsul Intern Brut şi, de asemenea, să limiteze datoria publică sub pragul de 60%. Dacă limitele prevăzute de legislaţia comunitară sunt depăşite, Comisia Europeană şi miniştrii de Finanţe din Uniune stabilesc ţinte şi termene limită pentru corectarea dezechilibrelor, în cadrul procedurii de deficit excesiv.

În 2015, deficitul Spaniei s-a situat la 5,1% din PIB, mult peste ţinta de 4,2% negociată cu partenerii săi europeni, conform planului care prevedea reducerea graduală a deficitului, până la un nivel de sub 3 procente. Iar Portugalia a raportat în 2015 un deficit de 4,4% din PIB, faţă de un obiectiv negociat de 2,5%.

Ţinând cont de situaţia economică şi bugetară, Comisia Europeană recomandă acum Portugaliei să pună capăt acestei situaţii de deficit excesiv în 2016, iar Spaniei – cel mai târziu în 2018.