Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană propune soluţii privind îmbătrânirea activă

Inovaţiile care ajută cetăţenii vârstnici să ducă o viaţă sănătoasă şi activă trebuie să constituie o sursă de inspiraţie şi pentru celelate ţări şi regiuni europene, spune CE.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Iulie 2013, 10:19

Comisia Europeană a recompensat 32 de oraşe şi regiuni pentru găsirea de noi modalităţi de ajutorare a persoanele în vârstă.

Câştigătorii provin din Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Olanda şi Marea Britanie.

Oraşele şi regiunile câştigătoare au pus în aplicare soluţii tehnologice, sociale sau organizaţionale inovatoare care fac să crească eficienţa sistemelor de asistenţă medicală şi socială.

Între exemplele de bune practici, este remarcată regiunea Andaluzia din Spania, care are un sistem electronic integrat de informaţii privind sănătatea pentru toţi cei 8,5 milioane de locuitori ai săi.

Audio: Parteneriat pentru inovare privind îmbătrânirea activă.

Mergând mai departe, regiunea şi-a optimizat coordonarea structurilor de asistenţă medicală şi socială şi a reuşit să îmbunătăţească bunăstarea socială a celor aproape 1,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Tot în Spania, regiunea bască utilizează 14 proiecte de tehnologia informaţiei şi comunicare pentru a pune în aplicare strategia sa pentru persoanele care suferă de boli cronice.

Până în prezent, s-a înregistrat o reducere cu 38 % a spitalizărilor în cazuri medicale complexe şi cu 26 % a numărului urgenţelor.

În Scoţia a fost pus în aplicare un instrument pentru preîntâmpinarea riscurilor, folosind iniţiativele de îngrijire anticipată.

Obiectivul acestui program scoţian este ca, până în 2020, toţi cetăţenii săi să poată trăi mai mult şi mai sănătos, la domiciliu sau într-o instituţie de profil.

Deja au apărut primele rezultate: s-au înregistrat mai puţine internări în spital, s-a scurtat durata spitalizării şi s-au făcut economii nete de 190 lire sterline per pacient.

Tot la exemple pozitive se încadrează Universitatea din Coimbra, Portugalia, care sprijină implementarea practicilor inovatoare în dezvoltarea cercetării pentru ameliorarea stării de sănătate a vârsticilor.

S-au înregistrat rezultate pozitive în domeniul îmbătrânirii cognitive, al demenţei şi al deteriorării vederii, fiind evaluaţi de specialişti 1.350 de pacienţi pe an şi creându-se peste 100 de noi locuri de muncă.

Comisia Europeană apreciază că este foarte important ca asemenea situaţii, în care sunt folosite deja inovaţii pentru a-i ajuta pe cetăţenii vârstnici să ducă o viaţă sănătoasă şi activă, să constituie o sursă de inspiraţie şi pentru celelate ţări şi regiuni europene.

Următorul pas va fi utilizarea la scară largă a unor asemenea soluţii.

În decembrie 2011, Comisia Europeană a lansat primul său Parteneriat pentru inovare privind îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate, având ca obiectiv principal creşterea cu doi ani a duratei medii de viaţă, în condiţii bune de sănătate în Europa până în 2020.