Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană - pachet de măsuri faţă de unele state membre

Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri faţă de unele state membre care nu şi-au respectat anumite obligaţii privind transpunerea actelor normative comunitare.

Comisia Europeană - pachet de măsuri faţă de unele state membre
Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 28 Februarie 2015, 23:24

Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri faţă de unele state membre care nu şi-au respectat anumite obligaţii privind transpunerea în practică a actelor normative comunitare.

Pentru luna februarie, Comisia a luat 276 de decizii, incluzând 44 de avize motivate și 9 sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Comisia este în curs de a închide, de asemenea, un anumit număr de cazuri, dat fiind că respectivele state membre au soluționat problemele pe care le aveau fără a fi fost nevoie de măsuri suplimentare din partea Comisiei.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Printre solicitări se numără şi cele adresate României și Letoniei să transpună în legislația națională normele europene privind conținutul de sulf al combustibililor pentru nave și să comunice Comisiei măsurile de transpunere luate.

Această obligație ar fi trebuit respectată până la data de 18 iunie 2014.

În acelaşi pachet, Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu Italia, pentru neîndeplinirea în mod corespunzător a obligațiilor acestei ţări în ceea ce privește gestionarea recuperării taxei pentru supraproducția de lapte.

Această taxă ar trebui plătită de producătorii care și-au depășit cotele individuale pentru produsele lactate.

Potrivit Comisiei, în Italia se denaturează astfel concurența cu producătorii care și-au respectat cotele și cu cei care au luat măsuri pentru a-și plăti facturile.

O altă sesizare a Curţii Europene de Justiție a fost făcută pentru Grecia, care nu a tratat eficient apele uzate, fapt ce prezintă un risc pentru sănătatea publică.

Grecia a fost avertizată pentru prima dată în 2010 în legătură cu acest caz specific, care afectează zone cu o populație cuprinsă între 2.000 și 15.000 de locuitori.

Un alt caz interesant este cel al Portugaliei, care nu a reușit să modifice normele referitoare la taxa de înmatriculare pentru autovehiculele de ocazie importate.

Potrivit legislației portugheze, calcularea valorii impozabile pentru aceste autovehiculele nu ia în considerare valoarea reală a autovehiculului.

Nu se ia în calcul nicio amortizare înainte ca vehiculul să împlinească un an şi nici pentru vehiculele mai vechi de cinci ani. Acest lucru poate duce la o impozitare mai mare pentru vehiculele importate decât pentru vehiculele achiziționate pe piața internă – consideră Comisia Europeană.

De menţionat că aceste decizii, care vizează numeroase sectoare, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației europene, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.