Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană, nou ajutor pentru populația din Yemen

Suma aprobată de comisia Europeană este de 12 milioane de euro și este destinată celor mai presante nevoi ale refugiaților.

Articol de Victor Gheorghe, 07 August 2015, 09:06

Comisia Europeană a suplimentat ajutorul acordat populației afectate de criza din Yemen.

Suma aprobată de Comisia Europeană este de 12 milioane de euro și este destinată celor mai presante nevoi ale refugiaților.

Christos Stylianides, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, a atras din nou atenția asupra proporțiilor catastrofale ale crizei umanitare din Yemen.

El a amintit într-un comunicat că 80% din populația acestei țări are în prezent nevoie de asistență de urgență și a cerut părților aflate în conflict să facă un armistițiu necondiționat pentru a permite organizațiilor umanitare să vină în ajutorul civililor care sunt protejați prin normele de drept internațional.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Potrivit Comisiei Europene, din cele 12 milioane de euro acordate ca ajutor, 10 vor fi folosite pentru alimente, asistență medicală, apă, canalizare, adăposturi, consumabile de uz casnic și protecție pentru persoanele vulnerabile din Yemen.

Restul de 2 milioane de euro va fi împărțit în mod egal între Djibouti și Somalia, țări din Cornul Africii care găzduiesc mii de refugiați din Yemen și ale căror resurse sunt deja la limită.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 4.000 de persoane au murit începând din luna martie în conflictul din Yemen, unde o coaliție panarabă condusă de Arabia Saudită luptă contra rebelilor șiiți houthi.

Susținuți de Iran și ajutați de unități ale armatei rămase fidele fostului președinte yemenit Ali Abdallah Saleh, rebelii houthi au cucerit capitala Sanaa și mai multe regiuni din nordul, centrul și vestul țării.

De la începutul conflictului, numai 20% din alimentele oferite ca ajutor au intrat în țară. Un armistițiu menit să permită accesul lucrătorilor umanitari a fost încălcat în mod repetat de ambele părți.

Încă de la începutul crizei, Uniunea Europeană s-a alăturat eforturilor ONU de soluționare a crizei din Yemen. Într-o rezoluție adoptată în această vară, Parlamentul European a condamnat acțiunile unilaterale destabilizatoare întreprinse de către rebeli și a îndeamnat aceste forțe armate să pună capăt imediat și în mod necondiționat violenței.

De asemenea, eurodeputații și-au afirmat sprijinul pentru autoritățile yemenite legitime și au făcut apel la toți actorii regionali să dialogheze constructiv cu părțile beligernate pentru a oferi posibilitatea unei dezamorsări a crizei și pentru a se evita extinderea instabilității regionale.