Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană, noi ajutoare umanitare pentru Ucraina

Uniunea Europeană îşi intensifică asistenţa umanitară în Ucraina, unde ultimul val de violenţe a acutizat o situaţie deja disperată.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 27 Ianuarie 2015, 10:52

În Ucraina, peste două milioane de oameni suferă de pe urma conflictului soldat cu refugiaţi, sărăcie extremă, dar şi din cauza iernii foarte aspre.

În acest context, Comisia Europeană a deblocat încă 15 milioane de euro sub formă de asistenţă umanitară – adăposturi temporare, hrană, apă, îmbrăcăminte, pături ori servicii medicale primare.

Este vorba despre un ajutor de aproximativ 85 de tone care să răspundă nevoilor de bază ale locuitorilor din Mariupol, dar şi din alte zone afectate de conflict, celor care şi-au pierdut casele şi refugiaţilor, precum şi oamenilor care încearcă să revină acasă.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Cu fondurile deblocate luni, ajutorul de urgenţă al Uniunii Europene, inclusiv prin contribuţia statelor membre, ajunge la 95 de milioane de euro.

Iar comisarul european pentru ajutor umanitar şi menegementul crizelor Christos Stylianides, aflat în Ucraina, a explicat că noul pachet reprezintă un gest de solidaritate al Comisiei şi al statelor membre.

Criza umanitară din Ucraina se adânceşte pe zi ce trece, iar acest nou pachet acordat de Uniunea Europeană este esenţial pentru tot mai mulţi oameni care se luptă pentru supravieţuire în condiţii tot mai severe – a mai spus comisarul european.

Şi preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a dat asigurări că Uniunea este umăr la umăr cu cetăţenii ucraineni aflaţi în nevoie.

Acesta a reamintit că Executivul de la Bruxelles a oferit sprijin umanitar încă de la debutul crizei şi a subliniat că, în aceste momente, necesităţile oamenilor sunt mai mari ca niciodată.

De aceea, ajutorul de acum se adresează celor mai vulnerabili, care trebui să treacă peste ultimul val de violenţe în cele mai friguroase luni ale anului – a precizat şeful Comisiei Europene.

Potrivit datelor Uniunii Europene, peste 900.000 de oameni au fost strămutaţi în interiorul Ucrainei, aproape 600.000 au părăsit ţara, iar aproximativ un milion şi jumătate de locuitori ai regiunilor afectate sunt extrem de vulnerabili şi au nevoie urgentă de asistenţă umanitară.