Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană mediază criza politică din Republica Macedonia

În ultimul său raport privind Pachetul de extindere, Comisia Europeană concluziona că procesul de aderarea a Macedoniei se află într-un moment critic.

Comisia Europeană mediază criza politică din Republica Macedonia

Articol de Victor Gheorghe, 16 Ianuarie 2016, 11:54

Comisia Europeană mediază criza politică din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și veghează la respectarea unui acord convenit cu principalele forțe politice din această țară.

Comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, a făcut o vizită la Skopje, iar mesajul său adresat partidelor politice macedonene a fost de a conclucra pentru depășirea crizei.

Johannes Hahn a fost cel care, în iunie anul trecut, a mediat un acord între putere și opoziție.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Acordul prevede organizarea de alegeri anticipate până la finalul lui aprilie 2016.

Premierul Nikola Gruevski și-a depus demisia, iar guvernul său va fi înlocuit cu 100 de zile înaintea alegerilor de un guvern de tranziție însărcinat cu organizarea scrutinului.

În urma medierii europene, opoziția a acceptat să nu mai boicoteze lucrările Parlamentului, dar continuă să aibă mari neînțelegeri cu puterea.

La acestea se mai adugă și nemulțumirea președintelui țării Gjorge Ivanov, care a spus că, în pofida recomandărilor Comisiei Europene, procesul de aderare a Macedoniei la Uniunea europeană continuă să fie blocat de Grecia, din cauza disputei asupra denumirii țării.

În ultimul său raport privind Pachetul de extindere, Comisia Europeană concluziona că procesul de aderarea a Macedoniei se află într-un moment critic.

Comisia se declara pregătită să deschidă negocierile de aderare cu această țară, dar cu anumite condiții: punerea în aplicare a acordului politic din iunie și a priorităților urgente de reformă. În ceea ce privește situația politică din Macedonia, Comisia observa criza profundă în care țara se află încă din 2001.

Apariția în presă a unor stenograme după interceptări ale comunicațiilor unor înalți oficiali guvernamentali sugerează încălcări ale drepturilor fundamentale, interferențe cu independența justiției, atingeri aduse libertății prsei și fapte de corupție.

În ceea ce privește criteriile economice, Comisia Europeană constata că țara este la un nivel bun de pregătire în dezvoltarea unei economii de piață funcțională.

„Macedonia beneficiază de un mediu macroeconomic stabil, susținut de politica monetară, dar au existat unele regrese în gestionarea finanțelor publice”, se arată în raporul Comisiei Europene.

Care mai constată și faptul că datoria publică rămâne un motiv de îngrijorare și că șomajul rămâne ridicat, la 28 la sută.. În aceste condiții, Comisia Europeană recomandă autorităților de la Skopje să îmbunătățească șansele de angajare, în special a tinerilor și să strângă relațiile cu investitorii străini.