Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană, măsuri de sprijinire a industriei siderurgice

CE a prezentat o comunicare privind modul în care sectorul siderurgic poate depăşi, cu sprijinul statelor membre şi al instituţiilor europene, problemele cu care se confruntă.

Comisia Europeană, măsuri de sprijinire a industriei siderurgice

Articol de Gabriela Tătărău, 17 Martie 2016, 08:48

Comisia Europeană ia măsuri de sprijinire a industriei siderurgice pentru păstrarea locurilor de muncă şi a creşterii economice durabile.

Comisia Europeană propune măsuri de politică pentru a sprijini sectorul siderurgic european să depăşească problemele grave cu care se confruntă, cauzate în principal de capacitatea excedentară mondială.

Astăzi, Comisia a prezentat o comunicare privind modul în care sectorul siderurgic poate depăşi, cu sprijinul statelor membre şi al instituţiilor europene, problemele cu care se confruntă pe termen scurt şi lung.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Vicepreşedintele responsabil pentru locuri de muncă, investiţii şi competitivitate, Jyrki Katainen, spune că în prezent există un nivel record de măsuri antidoping privind produsele siderurgice şi Comisia este hotărâtă să restabilească condiţii de concurenţă echitabile la nivel mondial.

Vor fi luate măsuri pentru raţonalizarea procedurilor, dar şi statele membre trebuie să acţioneze împreună şi să adopte de urgenţă propunerea legislativă europeană de modernizare a instrumentelor de apărare comercială.

Aşadar, Comisia a anunţat astăzi o serie de măsuri noi pe termen scurt care vor apăra mai bine Uniunea împotriva practicilor comerciale neloiale, precum şi o serie de măsuri pe termen mai lung pentru a garanta competitivitatea şi sustenabilitatea industriilor mari consumatoare de energie, cum este şi industria siderurgică. Între aceste noi măsuri se află modernizarea instrumentelor de apărare comercială, în special prin eliminarea aşa-numitei reguli a taxei celei mai mici.

Pe lângă măsurile menite să combată capacitatea excedentară mondială, Comisia abordează cauzele profunde ale problemei la nivel bilateral şi multilateral în cadrul discuţiilor cu partenerii principali, China, Japonia, India, Rusia, Turcia şi Statele Unite ale Americii, precum şi în cadrul organismelor internaţionale relevante.

Comisia Europeană are în vedere şi investiţiile în soluţii şi tehnologii viitoare pentru o industrie mai competitivă.

La nivelul Uniunii, sunt disponibile diverse fonduri pentru a sprijini modenizarea industriei siderurgice.

Şi investiţia în oameni este la fel de importantă pentru menţinerea unei industrii moderne şi competitive.

În plus, politicile direcţionate în domenii precum concurenţa, energia, comercializarea certificatelor de emisii şi economia circulară vor ajuta industria siderurgică să prospere.