Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană, măsuri de întărire a securităţii în aeroporturi

Un sistem de certificare unic pentru toate echipamentele din aeroporturile europene ne-ar face să ne simţim mult mai în siguranţă atunci când călătorim cu avionul.

Comisia Europeană, măsuri de întărire a securităţii în aeroporturi

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Septembrie 2016, 11:18

Comisia Europeană ia măsuri de întărire a securităţii în aeroporturi, pentru a preveni orice ameninţare teroristă.

Echipamentele de securitate utilizate în aviație – pentru controlul persoanelor, atât pasageri, cât şi personal, al bagajelor de mână și de cală, al mărfurilor şi poştei – reprezintă o piață importantă, cu o cifră de afaceri de peste 14 miliarde de euro, la nivel mondial, din care 4,2 miliarde, doar în Europa.

Cu toate acestea, piața europeană a echipamentelor de control este, în prezent, fragmentată din cauza procedurilor naționale de certificare, cu efect negativ asupra eficienței și a liberei circulații a mărfurilor.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Prin urmare, echipamentele certificate într-un stat membru al Uniunii nu pot fi comercializate în alte state.

Un sistem de certificare unic pentru toate echipamentele din aeroporturile europene ne-ar face să ne simţim mult mai în siguranţă atunci când călătorim cu avionul.

Comisia Europeană propune ca toate echipamentele de securitate aeronautică folosite pe toate aeropoturile din ţările membre ale Uniunii să fie avizate de acelaşi unic organism.

Astfel, odată cu introducerea unui singur certificat la nivel european, echipamentele de securitate aprobate într-un stat membru vor putea fi comercializate şi în celelalte. Iar crearea sistemului de recunoaștere reciprocă a acestor echipamente va contribui la consolidarea competitivității sectorului, la creșterea ocupării forței de muncă și, în cele din urmă, la îmbunătățirea securității aviației în întreaga Europă – afirmă Comisia, într-un comunicat, dat publicităţii, astăzi.

Măsura luată la Bruxelles, se încadrează în Agenda europeană privind securitatea, adoptată anul trecut, şi care stabilește principalele acțiuni împotriva terorismului și a amenințărilor în materie de securitate din Uniunea Europeană, în perioada 2015-2020.

În urma atentatelor sângeroase, soldate cu sute de victime, care au lovit, în ultimii doi ani, mai multe ţări europene, s-a impus o adaptare şi înoire permanentă a Strategiei de securitate internă a Uniunii, inclusiv la nivel tehnic.

Pentru că, după cum spunea Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos: „Tehnologia ne poate ajuta să combatem amenințările (înainte ca acestea să se materializeze) și... să consolidăm securitatea cetățenilor întregii societăți europene.”