Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană leagă comunităţile cu internet de mare viteză

Liderii locali, regionali și naționali sunt invitați de CE să valorifice noile mijloace de finanțare și de sprijin oferite de Uniune în materie de acces la Internet de mare viteză.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 11 Iulie 2014, 11:12

Comisia Europeană a lansat joi inițiativa „Connected Communities” / „Comunități conectate”, care cuprinde mai multe sisteme destinate conectării orașelor, municipalităților, parteneriatelor locale și operatorilor de rețele în bandă largă, oferindu-le îndrumarea necesară pentru a avea acces la finanțare și pentru a elabora modele de afaceri adaptate, care să faciliteze accesul la Internet de mare viteză în comunitatea lor.

Astfel, toate părțile care operează la nivel local, regional și național sunt invitate să prezinte Comisiei Europene conceptele și planurile lor referitoare la proiectele de dezvoltare a benzii largi până la 15 octombrie.

Audio: Comisia Europeană leagă comunităţile cu internet de mare viteză.

Potrivit Executivului de la Bruxelles, între actualele exemple de bune practici figurează “Reggefiber”, un proiect olandez care a demarat în 2010 și care a contribuit substanțial la dezvoltarea rețelelor de foarte mare viteză de fibră până acasă, grație finanțării din partea Băncii Europene de Investiţii și a altor șase bănci comerciale, dar și programul francez “Iliad”.

În 2012, Iliad a semnat cu Banca Europeană de Investiții un proiect în valoare de 200 de milioane de euro în vederea finanțării extinderii rețelelor de generație următoare în Franța.

Doamna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, promite sprijin practic şi mijloace de finanţare concrete autorităţilor locale, regiunilor sau activiştilor angajaţi în favoarea benzii largi, pentru a-şi materializa viziunea pe care o au pentru comunitatea lor.

Tipurile de ajutor oferit includ feedback personalizat, asistență tehnică din partea Băncii Mondiale, a Băncii Europene de Investiții, prin intermediul Fondurilor structural şi de investiţii europene ori al ajutoarelor de stat.

Inițiativa „Connected Communities” este cu atât mai necesară cu cât – subliniază Comisia Europeană – investiţiile în rețelele în bandă largă sunt insuficiente, iar datele actuale arată că 64 % din gospodăriile Uniunii Europene dispun de un debit de 30 Mbps și doar 3 % au o conexiune la internet de 100 Mbps.

Totodată, dezvoltarea rețelei în bandă largă se dovedeşte lentă, în special în mediile semi-urban și rural, precum și în zonele defavorizate din punct de vedere economic.

Doar 18 % din gospodăriile europene din mediul rural au acces la Internet de mare viteză.

Calling all regions, authorities, #broadband activists: support to help you build #ConnectedCommunities! http://t.co/OuHKJuiEvh

— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) July 10, 2014