Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană lansează Săptămâna Europeană a Mobilităţii

Principalul scop al acestei acţiuni este încurajarea găsirii de soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană.

Comisia Europeană lansează Săptămâna Europeană a Mobilităţii

Articol de Gabriela Tătărău, 16 Septembrie 2015, 09:50

Comisia Europeană lansează Săptămâna Europeană a Mobilităţii, cu tema „combaterea schimbărilor climatice cu fiecare deplasare”.

Principalul scop al acestei acţiuni este încurajarea găsirii de soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană.

În perspectiva Conferinţei de la Paris privind schimbările climatice, care va avea loc în decembrie, Comisia Europeană lansează mâine ediţia din acest an a SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂŢII, în cadrul căreia până pe 22 septembrie vor avea loc evenimente în peste 2 000 de oraşe europene.

Manifestarea încurajează soluţiile inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, soluţii care pot contribui la atingerea obiectivelor UE în materie de decarbonizare şi schimbări climatice.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Violeta Bulc, comisar european pentru transporturi, care va deschide în mod oficial, mâine, la Bruxelles, SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII spune că această acţiune reaminteşte fiecăruia dintre noi că oricine poate contribui la schimbare.

Mersul pe jos sau cu bicicleta, folosirea transportului public sau colectiv, sau combinarea acestor poduri de transport pot genera beneficii considerabile pentru societate.

Folosirea masivă a acestor mijloace de transport poate reduce emisiile de dioxid de carbon, poate decongestiona traficul în oraşe, poate reduce poluarea fonică şi accidentele. Comisarul Violeta Bulc face, cu acest prilej, un apel la toţi cetăţenii europeni:

"Haideţi să folosim această Săptămână Europeană a Mobilităţii şi ca o oportunitate pentru a ne lua unele angajamente: să ne curăţăm oraşele, să le facem mai dinamice şi mai plăcute. Mi-ar face mare plăcere să vă ascult experienţele pozitive şi ideile pe care le aveţi despre cum putem atinge împreună aceste scopuri", a spus Violeta Bulc.

Aşa cum a subliniat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în discursul său privind starea Uniunii, lupta împotriva schimbărilor climatice va fi câştigată sau pierdută în oraşe, deoarece acolo locuiesc 75 % dintre europeni şi se consumă 80 % din energie.

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII sprijină promovarea politicilor europene în domenii precum transportul, schimbările climatice, eficienţa energetică şi dezvoltarea urbană sustenabilă.

Povestea acestei manifestări a început în 1998, când Franţa a proclamat o zi sub deviza „În oraş, fără maşină!”.