Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Mihai

26 Mai 2018
Vizualizari: 1611
Comentează add

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României şi a altor 10 state membre ale UE.

Comisia Europeană, infringement împotriva României

mihaela-mihai

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României şi a altor 10 state membre ale Uniunii, pentru netranspunerea în legislaţia naţională a Directivei privind prezumţia de nevinovăţie.

Un purtător de cuvânt al executivului comunitar a ţinut să precizeze că transpunerea acestei directive nu trebuie să contravină unor obiective legitime cum ar fi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. 

Mihaela Mihai - Reporter: România şi celelalte 10 state membre - între care Austria, Bulgaria, Grecia sau Luxemburg - au fost notificate de executivul comunitar privind declanşarea automată a procedurii de infringement, ca urmare a faptului că luna trecută a expirat termenul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei cu numărul 343 din 9 martie 2016.

Actul îşi propune să consolideze dreptul la un proces echitabil în cadrul procedurilor penale, prin stabilirea unor norme minime comune privind anumite aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi ale dreptului de a fi prezent la proces. Un purtător de cuvânt al Comisie Europene a ţinut să precizeze că transpunerea acestei directive nu trebuie să contravină unor obiective legitime, cum ar fi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Potrivit procedurii, Comisia Europeană trimite României şi celorlalte 10 state o scrisoare de punere în întârziere, iar ţările au la dispoziţie două luni pentru a oferi explicaţii. Dacă executivul comunitar nu va fi mulţumit de aceste explicaţii, va emite un aviz motivat şi statele membre au la dispoziţie încă două luni pentru a remedia întârzierile. Într-o ultimă etapă, Comisia va putea decide dacă va da în judecată statele membre la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru netranspunerea directivei.


Realizator: Directiva ar fi fost deja implementată, dacă nu ar fi existat contestaţii din partea opoziţiei, afirmă deputatul PSD, Florin Iordache, preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei. Senatorul PNL, Alina Gorghiu, spune că directiva nu a fost implementată în legislaţia din România ca urmare a scandalului pe tema justiţiei, precizând că va cere discutarea acesteia cu prioritate.


Etichete ceinfringementprezumtia de nevinovatieaustriabulgariagrecialuxemburgromaniacurtea de justitiepsdpnl

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live