Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană, gest politic simbolic faţă de Cipru

UE a înregistrat cererea Ciprului privind denumirile 'halloumi' şi 'helin', în limba greacă și turcă, pentru o brânză produsă pe întreg teritoriul insulei divizate.

Articol de Victor Gheorghe, 11 August 2015, 09:55

Comisia Europeană face un gest politic simbolic faţă de Cipru, prin înregistrarea unei cereri pentru un produs de origine controlată.

Gestul este publicarea în Monitorul Oficial al Uniunii Europene a cererii Ciprului de înregistrare a denumirilor 'halloumi' şi 'helin', în limba greacă, respectiv turcă, pentru o brânză produsă pe întreg teritoriul insulei divizate Cipru.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consideră că acest pas demonstrează angajamentul ambelor comunităţi din Cipru - greacă şi turcă - de a lucra împreună la proiectul unificării insulei.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Juncker spune că este vorba despre o înţelegere între liderii ciprioţi grec şi turc ce simbolizează şi confirmă dorinţa celor două părţi de a lucra împreună.

La rândul său, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a spus că după mai multe luni de negocieri, s-a ajuns la un rezultat ce demonstrează că se pot face lucruri concrete atunci când oamenii politici vor cu adevărat.

Hogan nu a uitat să sublinieze că înregistrarea unui produs de origine controlată aduce după sine noi locuri de muncă şi creşterea veniturilor exploataţiilor agricole în zonele rurale în întreaga Uniune Europeană.

O dată cu această cerere a Ciprului, Comisia a propus şi modificarea regulamentului privind Linia Verde.

Acesta se referă la circulaţia mărfurilor şi a persoanelor între partea grecă şi cea turcă a Ciprului, ce este în vigoare de la aderarea Republicii Cipru la Uniunea Europeană în 2004.

Modificarea se referă la instituirea unui sistem de control pentru ambele părţi care să vegheze la respectarea normelor stabilite pentru producţia brânzei halloumi. La aceasta se adaugă angajamentul Uniunii de a sprijini în continuare, inclusiv financiar, comunitatea turcă din insulă.

De menţionat că la fel ca în cazul cererii româneşti de înregistrare a denumirii de 'brânză telemea', deja contestată de Grecia, şi cererea cipriotă pentru halloumi poate fi contestată în termen de trei luni.

Cele care pot face asemenea sesizări sunt persoanele fizice sau juridice care nu sunt stabilite sau rezidente în Cipru.

În cazul apariţiei unei contestaţii, Comisia va invita Ciprul şi adversarii săi să se angajeze în consultări pentru o perioadă ce poate ajunge până la 6 luni.

În cazul în care părţile nu ajung la nici o înţelegere, Comisia Europeană îşi rezervă dreptul de a lua decizia finală.