Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană doreşte reformarea Fondului de Solidaritate

Reforma acestui instrument de asistenţă prevede limitarea lui la dezastrele naturale şi includerea secetei pe listă precum şi măsuri care îşi propun să încurajeze prevenţia.

EuranetPlus.

Articol de Alex Olaru, 26 Iulie 2013, 09:47

Comisia Europeană a prezentat joi o propunere de reformare a sistemului de acordare de asistenţă prin Fondul de Solidaritate.

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a subliniat joi faptul că răspunsul în faţa dezastrelor trebuie să fie unul ferm, iar statele care se confruntă cu asemenea probleme trebuie ajutate să se reclădească: ”Propunerea pe care o face astăzi (joi n.r.) Comisia demonstrează în mod evident solidaritatea noastră. Cer acum Parlamentului European şi statelor membre să sprijine aceste schimbări şi să grăbească înfiinţarea unui Fond de Solidaritate mai eficient”, a spus Johannes Hahn.

Perfecţionarea acestui instrument de intervenţie este o prioritate a Comisiei, explică şi Pia Ahrenkilde Hansen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Încercăm să le uşurăm misiunea statelor membre care sunt lovite de un dezastru şi care cer sprijin financiar din Fondul de Solidaritate. Încercăm să facem accesul la bani mai rapid şi mai simplu. De exemplu, va fi posibil să facem plăţi către statele afectate imediat după ce primim cererea de ajutor şi chiar să acordăm sumele întregi, fără a le mai eşalona".

Audio: Comisia Europeană doreşte reformarea Fondului de Solidaritate.

Pentru prima dată, Fondul de Solidaritate ar putea permite plăţile în avans, precizează Comisia într-un comunicat. Este vorba de 10%, în limita a 30 de milioane de euro.

Reforma acestui instrument prevede şi limitarea lui la dezastrele naturale şi includerea secetei pe listă.

Totodată, se introduc anumite măsuri care îşi propun să încurajeze prevenţia. Statele vor beneficia de strategii care să limiteze pagubele pe care le produc dezastrele naturale.

Fondul de Solidaritate a fost creat în 2002. De atunci s-a intervenit prin acest instrument în 52 de cazuri. 23 de state au beneficiat de ajutor, care totalizează 3,2 miliarde de euro.

Comisia a încercat în 2005 să reformeze sistemul, prin extinderea domeniului de aplicare şi coborârea pragurilor care permit intervenţia în caz de catastrofă. Intenţia a fost atunci respinsă de statele membre.

Pentru a intra în vigoare, propunerile de joi ale Comisiei vor fi trimise spre aprobare Parlamentului European şi Consiliului.