Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană dorește modernizarea Acordului de Uniune Vamală cu Turcia

Comisia Europeană vrea să obţină un acord cu Turcia care să răspundă condiţiilor economice actuale şi să sporească relaţiile comerciale bilaterale.

Comisia Europeană dorește modernizarea Acordului de Uniune Vamală cu Turcia
Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 13 Mai 2015, 11:08

Comisia Europeană face un pas important pentru modernizarea Acordului de Uniune Vamală cu Turcia.

Comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, a avut marți o întrevedere cu minstrul turc al economiei, Nihat Zeybekci.

Scopul este de a obţine un acord cu Turcia care să răspundă condiţiilor economice actuale şi să sporească relaţiile comerciale bilaterale.

La acest demers a contribuit şi comisarul Johannes Hahn, responsabil de politica de vecinătate şi extindere a Uniunii Europene.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În ultimele douăsprezece luni au avut loc o serie de discuţii tehnice care au permis ambelor părţi să înţeleagă ce aşteptări au una de la cealaltă.

După întrevederea de marți urmează ca Uniunea Europeană şi Turcia să înceapă procedurile interne pentru adoptarea acestei iniţiative şi obţinerea mandatelor corespunzătoare de negociere.

Într-un comunicat, Comisia Europeană aminteşte că Turcia este o ţară candidată, iar negocierile de aderare sunt în curs de desfăşurare.

Consolidarea relaţiilor comerciale bilaterale nu este o alternativă la negocierile de aderare ale Turciei, dar este complementară cu ele. Turcia este, de asemenea, un partener comercial important pentru Uniunea Europeană, al 6-lea ca volum al schimburilor.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Turciei, iar Comisia vede un potenţial real de dezvoltare prin crearea unui nou cadru comercial - se precizează în comunicat.

De menţionat că la fiecare extindere a Uniunii Eropene, noile ţări au aderat şi la Uniunea Vamală, armonizându-şi legislaţia naţională cu prevederile Codului Vamal.

Monaco, stat din afara Uniunii, făcea parte deja dintr-o Uniune Vamală cu Franţa, iar Andorra şi San Marino au stabilit acorduri în 1991.

Uniunea Vamală dintre Uniunea Europeană şi Turcia a intrat în vigoare în 1995, însă, ca şi în cazul acordului cu Andorra, se limitează la produsele industriale şi la cele agricole procesate.

La finele anului trecut Turcia nu şi-a ascuns temerea că Acordul de liber-schimb Uniunea Europeană-Statele Unite ale Americii i-ar putea ameninţa poziţia comercială.

Ministrul pentru afaceri europene, Volkan Bozkîr, a declarat că se teme că ţara sa ar putea pierde 3 miliarde de dolari în schimburi comerciale dacă Acordul de liber-schimb cu Statele Unite, în prezent în curs de negociere, continuă fără includerea Turciei.