Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană despre structura troicii

Jean Claude Juncker spune că "în viitor avem nevoie de o structură cu o mai mare legitimitate democratică pentru a înlocui troica, bazată pe instituţiile europene".

Comisia Europeană despre structura troicii
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 03 Februarie 2015, 09:44

Comisia Europeană aşteaptă discuţiile de la mijlocul săptămânii cu premierul grec şi infirmă speculaţiile care indică o eventuală desființare a troicii create pentru a gestiona ajutorul financiar acordat Greciei.

Zvonurile privind desfiinţarea troicii creditorilor au apărut pe fundalul unei stări generale de confuzie, create după alegerile legislative din Grecia, câştigate de stânga radicală Syriza.

Mai întâi, noul ministru de finanţe elen a inflamat spiritele, cu o serie de declaraţii care vizau renunţarea la austeritate şi la angajamentele luate de fostul executiv şi implicit ruperea colaborării cu partenerii externi.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Tonul a fost îndulcit de premierul Alexis Tsipras, care a transmis că ţara sa îşi va plăti datoriile de peste 240 de mliarde, cerând însă timp pentru a elabora un nou plan de redresare.

De la această declaraţie a lui Tsipras porneşte evaluarea Comisiei Europene, a precizat luni Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Confruntată cu speculaţiile care vizează desfiinţarea troicii, întărite luni de un articol publicat de un cotidian german, în care sunt citate surse de la Bruxelles, Comisia aminteşte că preşedintele Juncker are această chestiune în vizor.

Este însă o idee enunţată de mai mult timp, fără legătură direct cu situaţia din Grecia şi fără un orizont clar de timp în care s-ar putea realiza, a explicat Margaritis Schinas: "Comisia aşteaptă acum punctele de vedere ale guvernului grec şi nu se lansează în specualţii referitoare la ce s-ar putea întâmpla în viitor. Mai întâi trebuie să ne lămurim asupra situaţiei şi abia apoi să răspundem prin măsuri problemelor care se ivesc.

Îl citez acum pe preşedintele Comisiei:” în viitor avem nevoie de o structură cu o mai mare legitimitate democratică pentru a înlocui troica, bazată pe instituţiile europene, sub control parlamentar la nivel european şi naţional".

Chiar dacă preşedintele Comisiei s-ar adresa Parlamentului European cu o solicitare de desfiinţare sau înlocuire a troicii, decizia finală are nevoie de acordul tuturor celor 19 state din zona euro, a adăugat Schinas.

Este oricum o perioadă plină de consultări la nivel înalt, care vor culmina, miercuri, cu întrevederea de la Bruxelles, dintre Jean Claude Juncker şi Alexis Tsipras.