Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 29 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

12 Aprilie 2013
Vizualizari: 947
Comentează add

Impozitele, salariile şi contractele de muncă au fost modificate acum un an, iar efectul aşa-numitei reforme a pieţei muncii este perceput în mod diferit de societate.

Comisia Europeană cere Spaniei noi reforme privind salariile

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Oameni care aşteaptă deschiderea unui oficiu de angajări în Madrid. Foto: Arhivă Reuters.

Comisia Europeană a cerut Spaniei noi reforme privind impozitele şi salariile, dar şi contractele de muncă.

Acestea au fost modificate acum un an, iar efectul aşa-numitei reforme a pieţei muncii este perceput în mod diferit de societate.

Pe de o parte, închiderea mai multor companii mari sau mutarea producţiei în Asia face mai simple disponibilizările de personal cu plăţi compensatorii minime, potrivit noii legi a muncii.

Pe de altă parte, predomină contractele temporare şi în mod evident salariile mici, ore mai multe de muncă, ceea ce în termen legislativ şi juridic s-ar numi flexibilizare.

Spania a avut din 1980 până anul trecut peste 50 de modificări în legislaţia muncii, 52 de reforme ale contractelor de muncă.

La ora actuală, are un şomaj de peste 26%, cu perspective de creştere până la 27% şi speranţe prea mici pentru o revenire a ratei normale.

Reforma, criticată de sindicalişti

Sindicatele spaniole au criticat în numeroase ocazii ultima reformă a contractelor de muncă, pentru că favorizează patronii, disponibilizările colective ieftine, contractele precare pe termen scurt, salarii mici şi ore mai multe de muncă.

Dacă sindicatele cred că reforma pieţei muncii din februarie 2012 a distrus şi mai multe locuri de muncă, unii experţi în dreptul muncii văd un pas înainte în ordonarea legislaţiei în domeniu. Paloma Lopez de la centrala sindicală Comissione Sovreras face un scurt bilanţ al pierderii locurilor de muncă în ultimii ani.

"Din 2000 până în 2007 s-au creat opt milioane de locuri de muncă. Din acestea s-au pierdut trei milioane.

"Trebuie să ţinem cont că Spania a avut în mod tradiţional un şomaj structural de 7%-8%, jumătate din posturile pierdute sunt din construcţii şi cred că am fi suferit o criză independent de cea financiară pentru că nu mai puteam susţine creşterea artificială", a declarat Paloma Lopez.

"Cele mai multe locuri de mucă au dispărut în ultima parte a anului 2008 şi pe parcursul lui 2009 al recesiunii, al doilea cel mai rău an din acest punct de vedere a fost anul 2012 începând cu reforma contractelor de muncă. S-au pierdut 800.000 de locuri de muncă şi o parte importantă, peste 230.000, sunt din administraţia publică", a mai explicat Paloma Lopez.

Reforma "se va reflecta în câţiva ani"

La rândul său, profesorul universitar Salvador Delerei consideră că un efect asupra ratei şomajului vom putea vedea abia peste câţiva ani.

"Reforma contractelor de muncă este din punctul nostru de vedere pozitivă, dar urmează să vedem ce impact are aceasta asupra ratei şomajului şi, dacă ne uităm la Germania, vedem că abia acum apar primele analize şi studii după reformele din 2003-2005", a spus profesorul universitar Salvador Delerei.

"Un cadru adecvat are un efect imediat în menţinerea locuruilor de muncă, însă nu are un impact urgent în crearea locurilor de muncă. Însă dacă întreprinzătorul are posibilitatea, în loc să disponibilizeze, să coboare salariul angajaţilor şi să aplice flexibilitatea pentru a reduce costurile, este desigur calea cea mai bună.

"Această reformă prevede aşa ceva, cu efectul corespunzător de menţinere a locurilor de muncă", a adăugat Salvador Delerei.

În criza spaniolă, românii de aici, afectaţi în egală măsură de distrugerea locurilor de muncă, au o alternativă. Să muncească pe cont propriu.

Statisticile asociaţiilor arată că peste 23.000 de români muncesc ca persoane fizice autorizate, fiind a doua categorie numeroasă de străini care preferă o astfel de activitate, după chinezi.

Un studiu realizat de Federaţia organizaţiilor profesionale de persoane fizice autorizate şi întreprinzători arată că principalul motiv al străinilor care doresc să muncească pe cont propriu este dorinţa de a nu depinde de un patron.

În rândul românilor, situaţia este mai complicată, deoarece ei se supun unor restricţii pe piaţa muncii activate în iulie 2011 şi valabile până la finalul acestui an.


Etichete SpaniaComisia Europeanăşomajsalariiimpozitecontracte de muncălegislativreformăsindicaliştilocuri de muncăpatroni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live