Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Luni, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

2 Iunie 2016
Vizualizari: 1183
Comentează add

Comisia Europeana a decis să avertizeze oficial Polonia pentru nerespectarea statului de drept.

Comisia Europeana avertizeaza Polonia

cerasela-radulescu-bruxelles

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Foto: euranetplus-inside.eu.

Comisia Europeana a decis să avertizeze oficial Polonia pentru nerespectarea statului de drept.

Motivul îl reprezintă o serie de reforme controversate adoptate de autorităţile de la Varşovia în privinţa funcţionării Tribunalului Constituţional şi contestate de opoziţie.

Avertismentul de ieri este o primă etapă, iar dacă Polonia nu se va conforma, executivul comunitar va adresa o recomandare publică.  

Anunţul vine după ce primvicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a efectuat o vizită în urmă cu o săptămână la Varşovia pentru a discuta cu premierul polonez Beata Szydlo pe marginea disensiunilor dintre UE şi Polonia legate de exercitarea statului de drept.

Aceasta i-a transmis lui Timmermans că doreşte continuarea discuţiilor dintre Varşovia şi Bruxelles.

Primvicepreşedintele Comisiei declară că nu a fost găsită încă o soluţie şi potrivit reglementărilor europene i s-a acordat Poloniei acest avertisment.

Frans Timmermans a reamintit care sunt cauzele pentru care Bruxelles a iniţiat această procedură şi consideră că Polonia încalcă statul de drept. 

Frans Timmermans: "Problemele care ne îngrijorează sunt componenţa Tribunalului Constituţional, Curtea Supremă din Polonia, publicarea hotărârilor sale şi respectarea lor, dar şi modificările prerogativelor aduse acestei instanţe. Dacă avertismentul nu este respectat de către autorităţile de la Varşovia urmează etapa a doua când vor fi emise recomandări. Ultima etapă prevăzută este cea a invocării art. 7 din tratat, care prin votul unei treimi a statelor membre poate restricţiona anumite drepturi acestei ţări."
 


Etichete Comisia Europeana avertizeaza Polonianerespectarea statului de dreptprimvicepreşedintele Comisiei EuropeneFrans Timmermans

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live