Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ - continuare Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

17 Ianuarie 2018
Vizualizari: 557
Comentează add

Comisia Europeană a acuzat Rusia că “orchestrează” o campanie de dezinformare pro-Kremlin în ţările Uniunii Europene.

Comisia Europeană acuză Rusia de dezinformare în ţările UE

radu-dobritoiu

Comisia Europeană a acuzat Rusia că “orchestrează” o campanie de dezinformare pro-Kremlin în ţările Uniunii Europene, constatând că aceasta “din păcate (...) poate fi extrem de eficientă”. “Nu există nicio îndoială că această campanie de dezinformare pro-Kremlin este o strategie orchestrată, care furnizează aceleaşi articole de dezinformare în cât mai multe limbi posibil, prin cât mai multe canale, cât mai des posibil”, a declarat comisarul european pentru securitate, Julian King, în faţa eurodeputaţilor la Strasbourg.

Potrivit AFP, comisarul britanic s-a exprimat în timpul unei dezbateri privind “Rusia şi influenţa propagandei (sale) asupra ţărilor din UE” în Parlamentul European.

În decursul a doi ani, unitatea de luptă a executivului european împotriva dezinformării în estul Europei “a strâns peste 3.500 de exemple de dezinformare pro-Kremlin, care contrazic faptele altfel accesibile publicului, şi care se repetă în mai multe limbi, cu diferite ocazii”, a spus el.

“Autorităţile nu ascund obiectivele acestei campanii”, a mai spus Julian King. “În doctrina militară oficială a Rusiei, precum şi în declaraţiile oficiale ale generalilor ruşi, ele descriu utilizarea 'datelor false' şi a unei 'propagande destabilizatoare' ca instrumente legitime, şi informaţia ca 'un alt tip de forţă armată”, a mai spus el.

“Trebuie să rămânem vigilenţi”, a subliniat comisarul european.

“Scopul (...) este de a-i face pe oameni să creadă că dezinformarea este un fapt, este credibilă. Şi dacă ne uităm la sondajele de opinie care arată câţi oameni acceptă dezinformarea evidentă transmisă de mass-media pro-Kremlin, ajungem din păcate la concluzia că dezinformarea rusă poate fi extrem de eficientă”, a mai spus Julian King.

Până în prezent, preocupările proveneau în principal din ţări din estul Europei. Însă, după dezvăluirile privind campania electorală din SUA din 2016, în care Rusia este acuzată că a vrut să influenţeze alegerile în favoarea lui Donald Trump, şi după incidentele din Germania şi cele din timpul alegerilor prezidenţiale din Franţa, această problemă a devenit un motiv de îngrijorare pentru toate ţările UE.


Etichete Propaganda Rusiarăzboi hibriddezinformare Rusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live