Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi (R) Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

22 Aprilie 2015
Vizualizari: 1271
Comentează add

Comisia Europeană acuză Gazprom, compania rusă de stat, de abuz de poziţie dominantă pe piaţa gazelor din Europa Centrală şi de Est.

Comisia Europeană acuză Gazprom de abuz de poziție dominantă

cerasela-radulescu-bruxelles

Foto: Arhivă.

Comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, declară că indiferent de ţara de unde provin companiile, ele trebuie să aplice regulile europene pe piaţa comunitară.

După investigaţiile Comisiei Europene, reiese că Gazprom împiedică concurenţa în opt state membre din Europa Centrală şi de Est: Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.

Margrethe Vestager declară că Gazprom practică tarife inechitabile în anumite state membre.

"Gazprom a practicat preţuri incorect de mari în cinci din aceste ţări: Estonia, Lituania, Letonia, Polonia şi Bulgaria", a spus comisarul european.

În plus, Gazprom stabileşte preţul gazelor naturale pe baza unei formule specializate, spune Comisia, care are la bază cotaţia preţurilor la produsele petroliere de pe piaţa internaţională, iar această politică a creat companiei ruse avantaje nejustificate faţă de clienţii săi.

Compania rusă de stat este furnizorul principal de gaze într-o serie de ţări din Europa Centrală şi de Est.

Decizia de astăzi survine pe fondul relaţiilor tensionate ale UE cu Rusia, în contextul conflictului din Ucraina.

Comisia Europeană acuză Gazprom, compania rusă de stat, de abuz de poziţie dominantă pe piaţa gazelor din Europa Centrală şi de Est.

Anunţul a fost făcut la Bruxelles de comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager, care a precizat că Gazprom are la dispoziţie 12 săptămâni să trimită Comisiei Europene punctul său de vedere.

Într-o primă reacţie, Gazprom a precizat într-un comunicat că respectă cu stricteţe toate legile din ţările în care îşi desfăşoară activitatea şi că mecanismul sau de stabilire a preţului la gaze folosit în Uniunea Europeană este conform cu standardele celorlalţi producători şi exportatori


Etichete Comisia EuropeanaGazpromMargrethe VestagerEuropa Centralaconcurentapozitie dominantaBulgariaCehiaEstoniaUngariaLituaniaPoloniaUcrainaconflictRusiaabuzexportatori

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live