Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană abordează problema discriminării fiscale

Comisia Europeană a lansat o iniţiativă prin care verifică dacă cetăţenii mobili din Uniune sunt discriminaţi fiscal.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 21 Ianuarie 2014, 11:39

În acest an, Comisia Europeană va verifica dacă reglementările în materie de fiscalitate impuse de autorităţile naţionale nu creează discriminare, atât în rândul lucrătorilor sau persoanelor active, cât şi în rândul celor inactivi, cum sunt pensionarii care aleg să trăiască în alt stat membru.

Concret, experţii Comisiei vor analiza dacă persoanele care au reşedinţa în alt stat membru decât cel de origine sunt impozitaţi suplimentar, fie în statul de origine, fie în cel în care trăiesc.

Sunt vizate, printre altele, contribuţiile cetăţenilor mobili la schemele de pensii, cu referire inclusiv la primirea sau transferul pensiilor sau refuzul autorităţilor, în unele cazuri de a acorda anumite deduceri fiscale şi alte tipuri de avantaje fiscale.

Audio: Comisia Europeană verifică reglementările în materie de fiscalitate.

Iniţiativa de luni finalizează un proiect început în urmă cu un an şi jumătate.

După verificări, statele membre vor fi informate asupra eventualelor încălcări ale normelor comunitare, spune Emer Traynor, purtător de cuvân al comisarului Semeta:

"Dacă vom găsi astfel de situaţii, i se va cere statului membru respectiv să-şi alinieze regimul de taxe la legislaţia europeană. Dacă nu o va face, i se va aplica procedura de sancţionare", a declarat Emer Traynor.

Iniţiativa executivului comunitar capătă greutate odată cu plasarea mobilităţii lucrătorilor în centrul strategiei de redresare economică.

Ori unul dintre cele mai mari obstacole în calea mobilităţii este tocmai cel fiscal.

Până acum, Comisia a constatat şi apoi a elaborat propuneri pentru eliminarea dublei impozitări, a luat măsuri pentru îmbunătăţirea modului în care sunt respectate drepturile lucrătorilor mobili sau pentru protecţia celor detaşaţi temporar în alt stat:

"Reglementările UE sunt clare: toţi cetăţenii UE trebuie să fie trataţi în mod egal în cadrul pieţei unice. Nu pot exista discriminări, iar dreptul lucrătorilor la liberă circulaţie nu trebuie compromis.

"Este datoria noastră faţă de cetăţeni să asigurăm faptul că aceste principii sunt reflectate în practică, în toate reglementările fiscale ale statelor membre”, a spus Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală.