Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicoleta Stoian

15 Noiembrie 2017
Vizualizari: 1157
Comentează add

UPDATE: Reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la raportul MCV publicat azi de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a publicat raportul MCV pentru România

nicoleta-stoian

UPDATE ora 11.55: Într-o primă reacţie după publicarea raportului MCV, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, cu puţin timp în urmă, că România îşi poate îndeplini obiectivele de ridicare a mecanismului de cooperare şi verificare în actualul mandat al comisiei, adică pe parcursul anului viitor.

Tudorel Toader: "În urmă cu puţin timp a fost publicat raportul Comisiei, raportul de verificare a modalităţii de îndeplinire, a gradului de îndeplinire a celor 12 recomandări MCV. Concluzia raportului este aceea că România  îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV-ului, în actualul mandat al Comisiei, ceea ce înseamnă pe parcursul anului 2018. A fost publicat un comunicat de presă din partea Comisiei, a fost publicată parte din declaraţia, conferinţa de presă a prim-vicepreşedintelui Timmermans şi raportul în integralitatea lui. Prin urmare, am prezentat concluzia raportului care este pozitivă, în sensul că în România îşi poate îndeplini obiectivul ridicarii MCV-ului, în actualul mandat al Comisiei".

Știrea inițială

Ritmul global al reformelor judiciare şi de combatere a corupţiei în România a stagnat în cursul acestui an, se arată în raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de ţara noastră în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, dat astăzi publicităţii.

Potrivit documentului, punerea în aplicare a recomandărilor restante a încetinit, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul de la începutul anului au fost considerate închise.

O sursă serioasă de îngrijorare o reprezintă provocările la adresa independenţei sistemului judiciar, se mai arată în raportul Comisiei  Europene, care precizează că încă nu poate să concluzioneze că obiectivele de referinţă ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător.

Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante.

O nouă evaluare a progreselor realizate de ţara noastră va avea loc spre sfârşitul anului viitor.

Document: Raportul MCV pentru România. Sursa: http://europa.eu.


Etichete evaluare romania mcvcomisia europeanamcvjustitieraportul mcv romania documentministrul justitieitudorel toader

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live