Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 29 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

25 Februarie 2014
Vizualizari: 1088
Comentează add

Specialiştii de la Bruxelles estimează, pentru România, o creştere de 2,3% în acest an şi de 2,5% în 2015, cu o rată a şomajului în stagnare.

Comisia Europeană a prezentat previziunile de iarnă

cerasela-radulescu-bruxelles

Foto: Arhivă.

Previziunile de iarnă ale Comisiei Europene anunţă o redresare moderată a situaţiei economice, atât în statele din zona euro, cât şi în Uniunea Europeană în ansamblu.

Specialiştii de la Bruxelles estimează, pentru România, o creştere de 2,3% în acest an şi de 2,5% în 2015, cu o rată a şomajului în stagnare.

După ieşirea din recesiune în primăvara anului 2013 şi trei trimestre consecutive de redresare uşoară, previziunile indică o majorare moderată a creşterii economice.

După o creştere a PIB real de 1,5% în UE şi 1,2% în zona euro în 2014, se preconizează că activitatea se va intensifica în 2015.

Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, spune că este necesară crearea de noi locuri de muncă pentru întărirea economiilor.

"Greul crizei poate a trecut, dar nu trebuie să contăm pe asta. Trebuie să continuăm implementarea politicilor convenite la nivel european, dar şi la nivel naţional, pentru a ne asigura că au fost luate măsurile necesare.

"Pentru a ne întări economiile, trebuie să creăm locuri de muncă. Trebuie să ne meţinem pe calea reformelor şi a creării locurilor de muncă şi acesta a fost şi mesajul reuniunii recente a C20 de la Sidney", spune Olli Rehn.

Creştere industrială încetinită în 2014

Referitor la România creşterea reală a PIB în 2013 a ajuns la 3,5% datorită exporturilor, producţiei industriale puternice şi a unei recolte abundente.

Această creştere este prognozată să încetinească în 2014, la 2,3%.

Va avea loc o recuperare la 2,5% în 2015.

Inflaţia medie anuală este proiectată pentru a încetini în România la 2,4% în 2014.

În 2013 rata şomajului a crescut undeva la 7,2%.

Este de aşteptat să rămână în linii mari la acelaşi nivel în 2014, în timp ce va scădea în 2015 datorită măsurilor luate.

Comisia Europeană recomandă României să continue ajustarea fiscală şi reforma structurală.


Etichete Comisia EuropeanăpreviziuniredresareeconomiecreştereOlli Rehn

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live