Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană a lansat, joi, Forumul privind Internetul

Scopul acestui forum este găsirea unei abordări comune, voluntare, bazate pe un parteneriat public-privat, pentru combaterea materialelor dăunătoare din mediul on-line.

Comisia Europeană a lansat, joi, Forumul privind Internetul

Articol de Gabriela Tătărău, 04 Decembrie 2015, 11:14

Comisia Europeană a lansat, joi, Forumul privind Internetul, în care vor fi implicaţi actori importanţi din lumea internetului şi al cărui scop este contracararea conţinutului terorist şi a discursului de incitare la ură din mediul online.

Forumul Uniunii Eurpene privind Internetul reuneşte miniştrii de interne ai statelor membre, Coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului, reprezentanţi la nivel înalt ai marilor companii de Internet, ai Europol, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Scopul acestui forum este găsirea unei abordări comune, voluntare, bazate pe un parteneriat public-privat, pentru detectarea şi combaterea materialelor dăunătoare din mediul on-line.

Discuţiile se vor concentra asupra modalităţilor prin care publicul poate fi protejat de răspândirea materialelor teroriste, iar teroriştii pot fi împiedicaţi să exploateze canalele de comunicare on-line pentru a-şi organiza şi coordona acţiunile. Se va discuta, de asemenea, despre modul în care s-ar putea folosi mai bine internetul pentru a combate conţinutul terorist şi incitarea la ură.

Comisarul pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a subliniat faptul că parteneriatul voluntar, lansat astăzi, cu industria internetului vine la momentul potrivit pentru a aborda această problemă.

Forumul oferă o platformă de împărtăşire a cunoştinţelor de specialitate, pe care pot fi dezvoltate concuzii rapide şi operaţionale, şi unde se vor putea auzi voci puternice şi credibile care vor contesta afirmaţiile extremiste.

Comisarul pentru justiţie, Věra Jourová, a spus că există tot mai multe dovezi că incitarea la ură din mediul online, duce la violenţă în realitate. În opinia sa, trebuie intensificate rapid eforturile de limitare şi eradicare a acestui fenomen, dar această combatere trebuie făcută cu mare precauţie, întrucât trebuie foarte clar stabilit unde se opreşte libertatea de expresie şi începe instigarea la ură.

Înfiinţarea Forumului Uniunii Europene privind Internetul se numără între angajamentele cheie ale Agendei europene pentru securitate prezentată de Comisie în aprilie.

Acesta îşi propune să-i convingă pe principalii actori din industria internetului să-şi ia angajamentul de a-şi coordona şi intensifica eforturile pentru combaterea propagării terorismului şi a incitării la ură în mediul on-line.