Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ - continuare Sâmbătă, 24 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

18 Septembrie 2012
Vizualizari: 2119
Comentează add

Proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure) care se va desfăşura la Măgurele este al doilea pilon al unei infrastructuri paneuropene pentru lasere.

Comisia Europeană a aprobat finanţarea proiectului ELI

luminita-apostol

Foto: arhivă Agerpres.

Comisia Europeană a aprobat finanţarea proiectului ELI (Extreme Light Infrastructure) la Măgurele, despre care se spune că va deveni operaţional în 2015.

Este al doilea pilon al unei infrastructuri paneuropene pentru lasere, finanţarea pentru primul pilon, care se află în Cehia, fiind aprobată anul trecut.

Mai precis, suma de aproximativ 180 de milioane de euro este alocată pentru o infrastructură de cercetare de vârf, care va implica 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre.

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a declarat, într-un comunicat, că europenii îşi pun speranţe foarte mari în proiectul ELI, prin care România are prilejul să-şi găsească un loc proeminent pe harta cercetării europene, poate păstra lucrători cu înaltă specializare şi poate inversa exodul creierelor, atrăgând noi societăţi în regiune.

ELI reprezintă primul mare proiect european din estul Uniunii şi finanţarea aprobată, astăzi, de Comisia Europeană pentru Centrul de la Măgurele este de 180 de milioane de euro şi acoperă prima etapă a proiectului până în 2015.

Costul total al proiectului de la Măgurele este de aproximativ 356 de milioane de euro - a anunţat Comisia Europeană.    

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a apreciat astăzi că executivul european a transmis un semnal de încredere în capacitatea României de gestionare a fondurilor comunitare, prin aprobarea finanţării pentru acest proiect.  

"Este un proiect care va fi realizat în două etape, din punct de vedere al programării gestiunii fondurilor europene, o primă etapă până în 2015 şi cealaltă, până la sfârşitul anului 2017.

"Este o veste foarte bună, după negocieri îndelungate cu Comisia Europeană, iată, astăzi, Comisia Europeană a dat undă verde acestui proiect de mare importanţă", a afirmat Leonard Orban, declaraţie consemnată de redactorul RRA Carmen Gavrilă.


Etichete ELI. UEfinanţarefonduri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live