Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 26 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 Octombrie 2021
Vizualizari: 112
Comentează add

Comisia Europeană a adoptat un set de recomandări pentru statele membre după creşterea preţurilor la energie.

Comisia Europeană a adoptat un set de recomandări

radiojurnal

   Foto: Arhivă.

Comisia Europeană a reacționat ieri la creșterea prețurilor la energie și a adoptat un set de recomandări prin care statele membre pot acorda sprijin de urgență pentru consumatorii casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri de taxe și impozite.

Reporterul nostru Carmen Gavrilă are detalii.


Reporter: Ce pot face imediat statele membre este să ajute oamenii cu bonuri valorice sau prin plata parţială a facturilor. Pot interzice prin lege deconectarea oamenilor de la rețele, chiar dacă nu și-au plătit facturile, și să meargă pe varianta unei eșalonări a datoriilor pentru energie. O noutate, dar pe termen mediu, ar fi crearea de rezerve strategice de gaze prin achiziții în comun, la fel ca pentru vaccinuri, dar așa ceva ar fi posibil abia din 2022.


Kadri Simson, comisarul european pentru energie: Vom avea grupuri de analize de risc, ele vor verifica zonele unde sunt rezerve neobișnuit de mici de gaze și vor evalua posibilitatea de creare a unor rezerve comune regionale.


Reporter: Comisia analizează și felul în care funcționează piața europeană a electricității şi am putea avea întărirea poziției consumatorilor pe piața energiei, prin posibilitatea nu doar de a-și alege și schimba furnizorul și de a-şi genera propria energie electrică, dar și să poată forma comunități energetice. Unii parteneri internaționali, ca Norvegia, au indicat deja că au în plan să suplimenteze livrările de energie către Europa. Nu și Rusia, care a fost deja acuzată de practici neconcurențiale, dar și de şantaj, pentru că, prin limitarea livrărilor de gaze, încearcă să forțeze Germania să dea drumul mai repede la furnizarea de gaze prin Nord Stream 2 şi astfel gazele rusești să poată ocoli Ucraina.


Etichete UECEuniunea europeanăcomisia europeană(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live